De triangel der Studentenleven

31 mei 2014 door Anouk
Deel deze pagina

Een groot deel van jullie zal op dit moment lekker in de zon liggen, met de nasmaak van de laatste drankjes van vannacht nog achter in je mond. De examens zijn voorbij! Dus dat mag best gevierd worden, lijkt me.

Nu ben ik ook zeker de flauwste niet en vind ik dagelijks een reden voor een feestje. Het komt erop neer dat je voor jezelf als student een kleine overweging moet maken, je kan immers niet alles hebben. Het schema is als volgt: of je hebt een studie en een sociaal leven, of een sociaal leven en slaap, of slaap en een studie (maar geen sociaal leven). Alle drie is helaas geen optie, hoe graag we dat dan allemaal ook zouden willen.

Soms twijfel ik wel eens of ik de goede keuze heb gemaakt. Knikkebollend zit ik in de trein, dus het laat zich wel raden waar ik voor gekozen heb. In ieder geval niet voor slaap. Behalve mijn slaap begint mijn studie er eigenlijk ook een beetje onder te lijden. Maar ja, zo’n sociaal leven is ook niet niks hè!

Toen ik bij een vereniging ging had ik niet verwacht dat ik me er dusdanig in mee zou laten slepen. Inmiddels kan ik er echt niet meer omheen: ik vind het toch wel leuk. Ik had een paar jaar geleden oprecht nooit verwacht dat ik dit ooit zou zeggen. Tot een jaar geleden was ik er namelijk altijd heilig van overtuigd geweest dat ik nooit en te nimmer bij een studentenvereniging zou gaan. Ik hoor het mezelf nog zeggen: ‘Niks voor mij, al die verplichtingen en zo.’ En wat blijkt nou! Ik zat er enorm naast. Heus, er zijn genoeg dagen dat ik denk: ‘ja, daaaaag, vanavond even niet.’ Maar uiteindelijk draai ik wel weer bij en begeef ik mij vrolijk en vol goede moed richting de kroeg. De dagen dat je geen zin hebt zijn eigenlijk altijd het leukst.

Ook m’n portemonnee lijdt eronder, maar die stond überhaupt al niet in de triangel des mogelijkheden. Een bijbaantje doet wonderen gelukkig, want je moet je feestjes toch een beetje kunnen blijven financieren! Dat betekent dan wel nog minder slaap en ook weer minder studie, maar zoals ik nu al een paar keer heb geïmpliceerd: je moet er wat voor over hebben!

Nu zijn de tentamens klaar en trek je het ene biertje met het andere biertje open! Meer dan terecht, maar geloof mij dat je je bed en bank op den duur steeds meer gaat waarderen. Als een menselijke burrito, opgerold in een dekentje met een kopje warme thee. Ik kijk er nu alweer naar uit.