Een Kijzer van een docent

30 november 2014 door Anouk
Deel deze pagina

 

Ik heb graag dat de mensen om mij heen fatsoenlijk Nederlands praten en schrijven. Uiteraard wil ik niemand tegen me in het harnas jagen, maar ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik die irritante vriendin ben die mensen te pas en te onpas verbetert.

Laatst kreeg ik te maken met een verbazingwekkend voorval...

Een tijdje terug was ik de Powerpoints van mijn colleges aan het doornemen, ter voorbereiding op mijn tentamens. Niets vermoedend scrolde ik door de slides, tevreden over alle kennis die ik mij weer eigen zou gaan maken.

Dat was de dag dat ik erachter kwam iedereen wel eens een foutje maakt. Want wat zag mijn kritisch oog? Mijn lieve docent had het woord ‘Keizer’ met een LANGE IJ gespeld. KIJZER DUS. Ik moest even knipperen. Waarom die lange ij?

Het voorval hield me nogal bezig, dus ik ben de mogelijke oorzaken gaan overwegen. Hoe kon ik namelijk de rest van zijn uitspraken aannemen voor ‘waarheid’, als de beste persoon het woord keizer niet eens kon spellen.

Uiteraard heb ik er even bij stil gestaan dat de beste man dyslectisch kon zijn, maar deze optie heb ik snel terzijde geschoven. Dan had hij toch zijn colleges wel laten nakijken door een collega, om eventuele kritische opmerkingen van een te bijdehand publiek (zoals ik) te voorkomen?

Ik moest mijn vertrouwen in mijn docent herstellen, ik zat er immers nog wel even aan vast. Zo kwam ik dus uiteindelijk tot de conclusie (schrik niet)... dat docenten net mensen zijn.

Ik begrijp nu dat de 6 die ik laatst op mijn tentamen kreeg eigenlijk een 9 had moeten zijn, maar ook dit heb ik hem stilletjes vergeven. Foutje, kan gebeuren.