De krakende zool

20 maart 2014 door Anouk
Deel deze pagina

Op mijn tenen sluip ik langs de deur die op het punt staat om dicht te vallen. Zo onopvallend mogelijk begeef ik me naar mijn einddoel. Een nonchalante houding, zodat ik minder aandacht trek. Ik dacht alles onder controle te hebben, maar niets bleek minder waar: “Ieh, ieh, ieh, ieh”. Het gaat door merg en been. Ik voel de hoofden draaien en de blikken richten zich op mij. Met een rood hoofd versnel ik mijn pas, waardoor het geluid alleen maar erger wordt. Mijn krakende schoenen hebben mijn geruisloze entree weer verpest. 

De tentamens komen er weer aan en dat betekent dat vriend en vijand samenkomt in de Universiteitsbibliotheek (onder studenten beter bekend als de UB). Bij de eerste stap in deze enorme verzamelplaats voor studenten, komt iedereens grootste passie al snel weer bovendrijven… Mensen spotten! Een safari is er niks bij.

Je kunt je de UB rond de tentamenperiode het beste voorstellen als een grote mierenhoop. Honderden studenten krioelen langs elkaar heen en waar je ook kijkt, overal zie je bedrijvige studenten die ‘heel erg druk’ bezig zijn. Zoals ik net al zei is de drukste bezigheid van de student in de UB eigenlijk het bekijken van andere studenten. En dat is erg leuk, want eerlijk is eerlijk, je komt af en toe gewoon hele bijzondere types tegen…

In drukke tentamenperiodes word ik persoonlijk vaak liever even niet gezien in de UB. Ik kom er graag, maar zie er door een combinatie van stress en luiigheid soms gewoon niet zo charmant uit. Wanneer mijn krakende schoenen mijn aanwezigheid verraden en er meerdere hoofden zich richting mijn verlopen verschijning draaien, heb ik alweer spijt dat ik niet op mijn sloffen ben gegaan. Om de schade te beperken probeer ik anders te lopen: op mijn tenen, op de buitenkant van mijn voet, langzaam, sneller: half struikelend de UB door! Uiteraard helpt dit nooit en val ik alleen maar extra op door mijn rare loopjes en gestruikel.

De schoenen in kwestie staan tegenwoordig in het kastje. Mogen ze nog zo mooi staan, de echoënde weerklank van de kraak-zool is een geluid waar geen mens werkelijk enthousiast van wordt. Gelukkig betekent dit niet uitsluitend ellende. Ik hoef nu natuurlijk niet op mijn sokken naar de UB! Over drie dagen wordt de stufi weer gestort en dat is goed nieuws... Het is overduidelijk tijd voor nieuwe schoenen! Kijk, dat zijn nou lichtpuntjes in tijden van tentamens en studie-ellende.