Peerd van Ome Loeks

20 oktober 2014 door Anouk
Deel deze pagina

Aangezien ik dus bijzonder weinig te doen of te melden heb, leek het me leuk om me eens te verdiepen in de lijst der bekende Groningers op Wikipedia. Wat heeft de Groningse klei zoal voortgebracht? Tijd voor een lesje Groninger geschiedenis.

Het is een hele waslijst aan namen, waarvan ik meer dan de helft niet ken. We hebben vooral heel wat voetballers op het menu gezet, als ik Wikipedia mag geloven. Erwin Koeman, Ronald Koeman, Jan Mulder en Arjen Robben zijn misschien namen die je hier en daar wel eens op hebt gevangen.  

In deze indrukwekkende lijst met ‘namen van succesvolle mensen’, zie ik Ome Loeks staan. “Ik kan me niet herinneren dat ik een Ome Loeks heb,” hoor ik mezelf denken.

Ome Loeks staat opgesomd in de lijst der Groninger sportievelingen: ‘Houder van renpaarden’.  Nader onderzoek op de bijbehorende Wikipediapagina toont aan dat niemand zeker weet wie Ome Loeks is, maar dat de grootste kanshebber Loeks van Hemmen zou zijn geweest. De beste man was kroeghouder aan de A-weg (klinkt heel sportief).

Ome Loeks staat bekend om zijn Peerd. Dat is Gronings voor paard. Voor het station van Groningen staat een groot wit beeld van (je raadt het al) een man met een peerd. Nou ja, dit is dus Ome Loeks.

Wat is nu het verhaal? Het peerd van Ome Loeks heette Appelon. De beste Appelon zou op een slechte morgen de stalknecht een trap hebben verkocht (hé, iedereen heeft wel eens last van een ochtenddipje). Ome Loeks kwam de arme knecht te hulp geschoten en stak het peerdje met een riek in z’n neus. Drie dagen later was hij dood. Een treurig verhaal.

Ome Loeks is dus bekend vanwege zijn dode peerd en staat met datzelfde peerd dus te pronken op het station.

Behalve een groot wit beeld, is er ook een vrij bekend Groninger volkswijsje over Ome Loeks en zijn peerd. Mocht je in Groningen komen wonen, leer deze voor de aardigheid even uit je hoofd. Het is een ware klassieker!

Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

Guster nog goud gezond, sluig 'e mit steert in 't rond

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

Haar 'k hom moar vreten geven, din was 't wel in leven bleven.

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood

Voor de oplettende lezers onder ons: zelfs al had Ome Loeks het peerd vreten geven, dan nog was het niet in leven bleven. Een verwonding van een riek overleef je zelfs niet met een goede bak voer voor je neus.