De WK-koorts van Bert

10 juni 2014 door Benjamin
Deel deze pagina

Men praat al weken in we, huizen zijn versierd met oranje vlaggetjes en de praatprogramma’s over voetbal zijn niet meer van de buis te rammen – het WK gaat bijna beginnen. Nederland raakt langzaam, maar al heel vroeg in de ban van het Nederlands elftal en de man die daar verantwoordelijk voor is heet Bert Maalderink, verslaggever voor de NOS van beroep.

Bert is een fenomeen. Bert is de wonderdokter op het gebied van oninteressante gebeurtenissen. Laat Bert een middagje los op een saaie dag en er staat niet veel later een reportage waarin alles ineens van nationaal belang lijkt. Bert vindt het niet erg om voor lul te staan en verslag te doen van een kudde leeuwtjes dat af en toe geen idee heeft hoe ze hun eigen veters dienen te strikken – ik vermoed dat Bert ze daar af en toe bij helpt. Het is de perfecte instelling voor een journalist die het nationale keurkorps dient te volgen.

Vandaag was Wesley Sneijder jarig en omdat Bert ook een beetje fan is, stond Bertje vanochtend geduldig te wachten bij een hek voor het hotel totdat Wessel naar buiten kwam. De fans – inclusief Bert – moesten echter wachten. Bert lette goed op, scherpe blik en natuurlijk goed naar zijn lippen kijken en oja, ook luisteren: "straks", luidde het geluid dat Wesleys mond voortbracht. Nog even wachten dus, maar deze uitspatting van Sneijder kan alvast het ochtendjournaal van de NOS vullen.

Voor de goede orde: ik ben Bert dankbaar. Bert doet met zijn harde werk in menig café zowel man als vrouw meepraten over de opstelling die Louis van Gaal straks moet hanteren. En als het WK begint en Nederland speelt zullen de cafés aan de Grote Markt en de Poelestraat uitpuilen van de Oranjefans. Als we van Spanje winnen zal de stad te klein zijn en zullen er mannen met ontblote bovenlijven brandende Spaanse vlaggen door de binnenstad voeren.

Er zal bier vloeien en mensen zullen in de gracht springen van blijdschap. En als we verliezen? Dan gaat iedereen rustig op een terras zitten om zijn of haar verdriet weg te drinken. Dat menigeen een maand geleden nog geen idee had wie er op het middenveld zouden gaan spelen, maakt niet uit. Bert heeft er namelijk voor gezorgd dat Nederland achter Nederland staat – en die steun is onvoorwaardelijk. In ieder geval tot en met de laatste wedstrijd van onze mannen.