Dit mag je niet missen!

09 oktober 2013 door Benjamin
Deel deze pagina

Het zal niemand van jullie onbekend voorkomen; je zit in een kroeg met vrienden en ondanks dat er toch bere-interessante verhalen over tafel vliegen, móet je even checken of je niet net een Appje, Tweetje of Facebookberichtje hebt mogen ontvangen. En dus controleer je met een schuin oog je telefoon. Het is niet eens dat er zoveel nieuws te melden is, maar het lijkt een gewoonte te zijn geworden. Vroeger pakte je een bierviltje en flipte je dat soepel van de rand van de bar met één omwenteling terug in je hand, nu kijk je net zo soepel even snel op je mobiele apparaat.

Een jaar offline
Het lijkt gewoonweg bij deze tijd te horen, maar wat is de impact ervan? Bram van Montfoort (26) was in 2011 student Journalistiek en met zijn vriendin op een romantisch weekendje weg. Zijn vriendin zou de volgende dag voor langere tijd naar het buitenland vertrekken. Desondanks moest en zou Bram die laatste avond even checken of er geen mailtje of Facebookbericht was binnengekomen.

Het zette de toen 24-jarige student aan het denken. Waarom heb ik het eigenlijk nodig, internet? En wat doet het met me? Bram besloot om een jaar lang – vanaf januari 2012 – offline te gaan. Geen pc met internet meer, en ook geen mobiele telefoon met apps. Slechts een vaste telefoon en het schrijven van brieven bracht hem op andere manieren in contact met zijn vrienden dan het fysieke face-to-face gesprek.

Gedurende het jaar merkte Bram dat hij rustiger was geworden, dat afspraken maken zonder internet bijna onmogelijk is en dat nog weinig mensen de weg weten in hun eigen stad. Het doet misschien een beetje oubollig aan, maar zou het niet heerlijk zijn om je telefoon een keertje niet mee te nemen naar een avondje met vrienden? Gewoon een keertje de volle aandacht op je goede maat Hendrick die over zijn nieuwe bijbaan vertelt?

Is het niet onvoorstelbaar concentratieverhogend om je telefoon een keer niet naast je te hebben in de UB als je aan het leren bent. Is het niet weergaloos om – wanneer je vriend naar de wc is – in de kroeg te zitten, niet naar je telefoon te grijpen en gewoon is om je heen te kijken wat je ziet? En wat zou het heerlijk zijn als iedereen op tijd zou komen en geen mogelijkheid meer zou hebben om een kwartier voor tijd af te bellen! Internet is prachtig, maar de mensen om je heen zijn dat zeker ook.