Echte mannen dragen jurken

16 oktober 2015 door Benjamin
Deel deze pagina

Het kan niet anders, dit is een grap. Er zit iemand in een hoekje, achter een pilaar ofzo, keihard te lachen. Een verstokte modeontwerper die de hele wereld even terug pakt met dit bedenksel. En ze trappen er nog in ook. Mannen die jurken dragen, zoiets bedenk je toch niet?

Ik sta mijn lijf overeind te houden in Café Het Feest aan de Peperstraat. Achterin heb je een draaibar, voorin een overactieve pseudo-DJ en het bezoekend volk is, hoe zal ik het zeggen, nogal gesteld op zijn eigen vierkante metertje. Een stap te dichtbij en je kunt een boze blik, duw of zelfs tik in het gezicht verwachten. Een kroeg voor stoere mannen dus. 

Moe ben ik en eigenlijk ben ik al op dat punt dat je voelt dat de laatste twee bier niet meer verstandig waren. Het zijn de momenten waarop ik weleens weg kan dromen. Geen zin meer in gesprekken, gewoon even om me heen kijken. Als ik mijn ogen langs het bewegende volk laat glijden en niet eens meer hoor welke muziek er wordt gedraaid, pas dan kan ik me echt concentreren op wat er om me heen gebeurt.

Mijn vrienden noemen dat het Benmoment omdat ik volledig van de wereld kan zijn. Maar ik ben juist niet van de wereld, ik zit dan gewoon even ergens anders op te letten. Iets dat al mijn aandacht nodig heeft. En hier, in Café Het Feest, let ik op de kledij van de mannen om mee heen - mannen die eens stoer waren. Ik zie de kroeg veranderen terwijl ik erin sta. Het is echt, geen grap, de mannen dragen jurken. Of zou ik gewoon te veel gedronken hebben?

Een deerne aan de bar helpt me. "Mooi hè? Die shirts", schreeuwt ze me toe. Het zijn dus shirts en blijkbaar ben ik nog niet zo dronken als ik dacht. Het kledingstuk is langer dan een gewoon shirt en valt net iets over de billetjes van de dragers. Gek genoeg gaan de mannen ook anders bewegen. Het lichaam zakt iets, quasi nonchalant, in. Knieën en heupen bewegen net na de maat heen en weer, waarbij de voeten licht opgetild worden van de grond, maar eigenlijk altijd contact houden met de dansvloer.

Een andere informant in de kroeg vertelt me dat het allemaal te maken heeft met de opkomende hipster-beweging. Wikipedia leert me dat dat een mengelmoes van stijlen is. Dit zal we de vrouwelijke invloed zijn, denk ik bij mezelf. En ik hoop dat volgend jaar de naveltrui in de mode is.

Bron foto: Skotta.nl

Een man met een lang shirt