Ik wil geen katerpil

30 november 2014 door Benjamin
Deel deze pagina

Heel voorzichtig gaan mijn ogen open. Het optrekken van mijn oogleden veroorzaakt een stekende pijn in mijn voorhoofd. Licht wurmt zich naar binnen en ondertussen voel ik dat mijn tong is vervangen door stevige lap leer. Mijn telefoon zegt dat het zondagochtend is. Gisteravond was gezellig, maar over pak ‘m beet een uurtje zal ik boven de wc hangen om de overtollige restanten van zaterdagavond uit te braken en lijkt de plezierige nacht mijlenver achter me te liggen – de dag zal in het teken staan van een stevige kater.

Mijn katers zijn doorgaans verschrikkelijk. Ik mag vaak genieten van een samenwerking tussen rammende koppijn en kotsende misselijkheid. Op de avond dat ik de basis leg voor mijn misère van een dag later, kan het voor mij niet te gek. Na twee rondjes pils maakt het me niets meer uit. Al moet er de volgende dag een marathon gelopen worden, ik drink door.

Katerpil

Als de volgende dag dan aanbreekt maakt zich een schuldgevoel over mij meester. Waarom het ik in godsnaam zoveel gezopen? Die laatste biertjes smaakten me voor geen meter! Toch ging ik door. Maar er gloort een oplossing voor mijn probleem. Een pil. De pil die alle andere pillen overbodig maakt. Het schijfje dat ervoor gaat zorgen dat ik mijn hersenen niet naar de klote help met meters gerstenat. Het medicijn voor de volledige uitdroging en het beste maatje van mijn lever die moord en brand schreeuwt op katerdagen.

Een Amerikaanse student – hoe kan het ook anders – heeft een pil ontwikkeld die de negatieve gevolgen van alcohol tegen zal gaan. Drie capsules voor je gaat slapen en de volgende dag word je wakker als een zonnetje. Het klinkt fantastisch. Toch zet ik mijn vraagtekens bij het middel.

Goudgelepretcilinder

De dynamiek van alcoholgebruik gaat namelijk volledig op de schop. Alcohol wordt door mij veelal gebruikt om mijn eeuwig denkende brein een halt toe te roepen. Met een paar slagen bier in mijn lijf vergeet ik dat ik een deadline heb over twee dagen. Pils zorgt ervoor dat ik dat hoogst onaantrekkelijke meisje toch een kans geef en als ik dan de volgende ochtend naast haar wakker word, zorgt mijn kater ervoor dat ik zo snel mogelijk weg wil. Alsof mijn hoofd onder een grindtegel heeft gelegen die nacht en het vrouwelijke wezen naast me de genadeklap geeft – wegwezen!

Zonder kater worden dit soort situaties minder schrijnend en zou je de volgende ochtend alweer volledige bij je positieven zijn. Ik zou meteen weer in de denkmodus stappen en misschien zou ik wel een ontbijt serveren. Nee, de katerpil is voor mij voorlopig geen optie. Laat mij mijn zonden maar een dagje overdenken voordat ik weer verder ga met mijn leven.