Jan is Jezus

12 maart 2014 door Benjamin
Deel deze pagina

Jan Dulles is Jezus. Jan wie? Jan Dulles dus. Jan Dulles (hierna Jan) is de zanger van de 3JS en daarmee automatisch ook één van de 3JS. Je weet wel, die met dat geverfde zwarte haar. En die is Jezus? Ja. Nou ja, Jan gaat de rol van Jezus vervullen in de bekende serie The Passion dat weer een project is van de omroepen EO en de RKK en de verschillende kerkelijke gemeenschappen.  

The Passion (in het Nederlands gewoon De Passie maar dat zal wel te Nederlands hebben geklonken in de oren van de creatieve breinen achter het schouwspel) wordt gehouden op Witte Donderdag in, jawel, Groningen! Maar voor het zover is wil ik teruggaan naar de eerste, enige en vooral zeer eenzijdige ontmoeting die ik met Jan mee mocht maken.

Ironisch genoeg was het op kerstavond, ik had toen natuurlijk al kunnen weten dat de verschijning van Jan in mijn leven niet toevallig was. Ik was echter in nogal jolige stemming en met drie vrienden vond ik het vooral heel belangrijk dat er genoeg te drinken was. Het betrof die avond een concert van de wel bekende band van Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, JURK. Via een insider had ik kaarten gekregen voor deze bijzondere avond – de 3JS verzorgden het voorprogramma.

Jan kwam met zijn kornuiten het podium opgelopen, de zaal hield even zijn adem in. Jan begon te zingen. Zijn ogen knepen samen en Jan maakte een grapje dat ik niet begreep. Na vier, vijf rondjes bier sloeg Jan eindelijk zijn laatste noot af. Hij keek naar boven en ik zag een druppeltje zweet langs zijn gezicht naar beneden glijden. Het kruisje om zijn nek bungelde hevig van links naar rechts om uiteindelijk in het midden tot stilstand te komen. Heel, heel langzaam gingen zijn ogen weer open. Jan moet het daar al geweten hebben. Jan is Jezus.

Grootheden worden doorgaans slecht begrepen in de maatschappij – dat zal bij Jan niet anders zijn. Zijn onnavolgbare teksten lijken niet bestemd voor de onnadenkende mens. "Er jankt een meeuw die hoorde wat ik dacht", Jan laat me zitten met een berg denkwerk. Witte Donderdag, 17 april, in de binnenstad van Groningen.