Mandela leeft voort in veerkracht

09 december 2013 door Benjamin
Deel deze pagina

Nelson Mandela is dood. Het is misschien wel het moeilijkste onderwerp om nu iets over te schrijven en toch waag ik me er aan. Het leven van de man die voor mij persoonlijk lange tijd onsterfelijk leek, blijkt een einde te kennen. Waarom ik graag over Mandela wil schrijven? Simpel, hij was het perfecte rolmodel. Het perfecte rolmodel om aan te tonen wat je kunt bereiken met vastberadenheid en mentale veerkracht – karaktereigenschappen die ik steeds minder zie in mijn omgeving.

Hoe zou het moeten voelen om 27 jaar in een uitzichtloze situatie te verkeren? Met een onbeschrijfelijke kracht ging Madiba door het leven en liet hij nooit zijn overtuiging vieren. Het lijkt een beetje overtrokken om dit memorabele leven als rolmodel te stellen voor jongeren uit deze tijd, maar wat mij betreft kan deze link belangrijk zijn.

In een tijd waarin de virtuele wereld op internet een steeds grotere macht wordt en waarin het steeds belangrijker lijkt te worden om erbij te horen, komt degene die zich wil onderscheiden onder druk te staan. Ik denk dat het belangrijk is om na te denken over wie je bent, wat je wilt bereiken en waar je voor staat. Het zijn allemaal zaken die je niet leert op je opleiding of studie. Het zijn zaken die je ontwikkelt als je om je heen kijkt, de wereld om je heen duidt en daar vervolgens voor jezelf een bepaald idee over hebt.

Mandela werd bijna dertig jaar in een donker hok gestopt en wist na zijn vrijlating nog precies waar hij voor stond. Sterker dan ooit werd de Zuid-Afrikaan een voorbeeld voor zijn land en vervolgens de wereld. Van eigengereidheid en groot durven denken kun je volgens mij nooit minder worden. Leven als Mandela is wellicht onmogelijk, maar streven naar een zo authentiek mogelijke levenshouding lijkt mij een prachtig eerbetoon aan de man die vorige week het leven liet.