Oma op Facebook

11 april 2014 door Benjamin
Deel deze pagina

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je vader of je moeder had net zijn of haar eerste stappen gezet op Facebook en heeft daarna gênant gereageerd op één van jouw foto’s. Onuitstaanbaar natuurlijk. Ze spreken namelijk de taal van social media niet, onze ouders, ze lopen hopeloos achter. Onlangs heeft zelfs mijn oma(!) een Facebookprofiel aangemaakt – daarnaast bestelt ze online foto’s bij de HEMA.

Daarmee is mijn oma niet alleen stoer, ze is ook een uitzondering. Het is helaas veel meer regel dat oudere mensen een beetje moeite krijgen met de technologische wereld waarin ze leven. Denk aan het verdwijnen van het papieren treinkaartje en de opheffing van beveiligingsupdates voor een iets oudere versie van Windows. De reactie van een verbolgen man die werd geïnterviewd over laatstgenoemde was: “ik ben van de generatie dat je pas iets weggooit als het echt stuk is en niet meer gemaakt kan worden, nu willen ze het niet eens meer onderhouden”.

Er is, helaas, een generatiekloof gaande. Nou is dat uiteraard niet heel erg en zelfs logisch. Maar ik vraag me wel af of wij als jonge generatie wel louter in de juiste richting varen? Of eigenlijk vraag ik me dat niet af, ik denk dat we dat niet doen. Tegenwoordig is alles ‘online’ geworden, er mag geen dienst volledig offline blijven. Zo kun je nu bier bestellen via je smartphone, sterker nog, er zijn straks nog maar weinig mensen die op een terras gaan zitten wachten tot er een ober langs komt hobbelen. Goed, dit is misschien een slecht voorbeeld. Ga in Groningen op een willekeurig terras zitten en het duurt minimaal twintig minuten voor je een koud, willekeurig, drankje voor je hebt staan.

Maar misschien worden de obers straks ook niet meer geüpdate en accepteren ze enkel nog een bestelling via de smartphone. We zijn het contact met elkaar aan het verliezen en nieuw is niet altijd beter. Zorg ervoor dat je niet die pummel wordt die met een bril op zijn hoofd loopt die je alles over andere mensen vertelt. Of de gevoelloze klootzak die niet meer de Blauwe Engel inloopt om half zeven in de nacht om te zoeken naar iemand die de ochtend met hem wil delen, maar z’n telefoon erbij pakt, Tinder aanklikt, en gaat kijken of er nog meer mensen in dezelfde, barre situatie verkeren. We gaan vanaf nu alleen nog maar plaatjes kijken en ja of nee zeggen, kruisje of vinkje, ik wil je of ik haat je. Interactie is een overbodige luxe aan het worden.