Vuurdoop: KEI-week 2008

09 juli 2014 door Benjamin
Deel deze pagina

Achttien lentes jong, daar liep ik. Trots op mijn kamertje van vijftien vierkantenmeters groot en oneindig zelfverzekerd vanwege mijn kersverse status van student. De zomer van 2008 had augustus bereikt en mij richting het studentenleven geworpen – de KEI-week stond op het punt van beginnen.

Op de eerste dag was ik blij mijn ietwat slungelige, enigszins getinte en gezelligste vriend van de wereld, Romano, van het station te kunnen halen. Al mijn vrienden uit Dokkum, mijn geboorteplaats, hadden besloten niet te gaan studeren, behalve Romano. Kort hadden we contact gehad aan de telefoon. “Jo, pik! Groningen?”, had ik gevraagd. “Ja, absoluut”, had er geklonken. “Vandaag begint de KEI-week, je kunt bij mij slapen”, completeerde ik mijn informatie. “half drie ben ik er”. Romano zag er blijkbaar wel iets in. 

Het zou het begin zijn van een sensationele eerste week in Groningen. Op de eerste avond stond de kennismaking met het groepje op het program. Na bere-interessante spellen werd er gang gezet richting de stad. Half zeven in de ochtend bleek het tijd om naar huis te gaan, maar noch Romano noch ik had enig idee waar dat was. Na twee uur dwalen, drie afgeschrokken dames en drie rondes door de stad kwamen we eindelijk bij het thuishonk – de ochtend was om te slapen.

In de dagen die volgden leerden we hoe je een biertje moet bestellen bij een studentenvereniging en wat een Duikboot is. Af en toe keek ik naar de Martinitoren en dan voelde ik me trots. Trots dat ik het echte leven in was gestapt en op eigen benen stond in de beste studentenstad van de wereld. Nog geen kwartier later stond ik een meisje een lulverhaal te verkopen in de hoop dat ze me schattig zou vinden – na drie mislukkingen lukte het eindelijk.

Op dag drie wisten Romano en ik de kortste route naar mijn kamer en spraken we al een aardig woordje mee in het Groningse studentenjargon. In de KEI-week leer je niet alleen de stad kennen, je voelt je vooral ook een week lang de stoerste man of vrouw op aarde. Groningen ontdekken kun je maar één keer doen – zorg dat je ervan geniet.