Aclo, zweet en tranen

Aclo, zweet en tranen

13 december 2012 door Beppie
Deel deze pagina

Daar sta je dan met je goede gedrag. Acht uur present in je spinningpakje, compleet met kussens in je broek, klaar om een uurtje te knallen in één van de meest zweterigste hokjes van de Aclo: de spinningzaal. Ik zet één stap in de zaal, blijkt dat het om half acht al begonnen is, wat zwaar het vermoeden wekt dat ik met m’n achterkant naar het rooster heb gekeken. Er waren twee opties: naar huis gaan of fitnessen. Ik had niet voor niks de kou en de sneeuw getrotseerd dus ik besloot een gokje te wagen in de fitnesszaal.

Ik heb één favoriet toestel: de leg-press. Je kan heerlijk rondkijken naar al die zwetende mensen terwijl je zelf lekker zit, om af en toe het gewicht voor de vorm heen en weer te bewegen met je benen. Het is namelijk heel bijzonder om te zien hoe sommige mensen, voornamelijk mannen eigenlijk, aan het fitnessen zijn. Om over de geluiden die ze erbij maken nog maar te zwijgen. Het lijkt op de kreun die Serena Williams maakt tijdens het slaan van de bal, alsof ze bij elke slag uit een groot lijden wordt verlost. Of heel erg opgewonden is. De fitnessmannen maken geluiden die je alleen uit hun slaapkamer verwacht. Échte fitnessmannen hebben trouwens een hemdje aan. Met streep of zonder streep maakt in principe niks uit. Als de bovenarmen er maar goed in uitkomen, dat is het allerbelangrijkst. Fitnesshandschoenen mogen ook niet ontbreken bij deze mannen. Ze gaan ook niet alleen fitnessen, maar met z’n tweeën.  Om de beurt op een apparaat, om elkaar vervolgens op te fokken om nog meer kilo’s erbij te doen.

Tussen al die mannen ben ik vaak één van de weinige vrouwen, al dan niet de enige. Sommige vrouwen kunnen heel goed fitnessen, die zijn ook echt bezweet als ze klaar zijn. Ik heb daar bewondering voor.  Dat zijn de echte fitnessvrouwen.  Als ik tien minuten op de loopband sta ben ik er wel weer klaar mee, dan begint de verveling toch echt toe te slaan. Sommige vrouwen gaan naar de fitness om rond te paraderen in de zaal in vrij onhandige niet-fitnesskleren. Die staan een uur op de crosstrainer, nonchalant met één hand vasthoudend, hun heupen heen en weer bewegend op de maat van de muziek. Ik moet daar altijd wel een beetje om lachen. 

Het leuke aan de Aclo is dat je er van allerlei sporten kan doen, terwijl je er maar één keer voor hoeft te betalen. Voor een paar tientjes erbij kan je ook het heel jaar onbeperkt fitnessen. Van bewegen op muziek (“bommen’ in de volksmond) tot een cursus boksen, een zaaltje huren of klimmen op een klimwand, de mogelijkheden zijn onbegrensd. Volgende week is er ook het jaarlijkse sportspektakel bij de Aclo, het KISS toernooi. Met onder andere de super mix BOM special, squash, futsal, blacklight mixed volleybal, spinning, groot circuit en vele leuke workshops in de stijl van het altijd gezellige Aprés ski. Dus ik zou zeggen, kom van die luie bank af, kleed je warm aan en stap op de fiets naar het sportwalhalla voor studenten van Groningen!