Anders dan geplant

Anders dan geplant

08 mei 2014 door Beppie
Deel deze pagina

‘Neem een vetplant’, zeiden ze. ‘Die gaan nooit dood’, zeiden ze.  

Want, ik quote uit andermans werk, ‘wie weinig tijd heeft om planten te verzorgen, kan het beste cactussen of vetplanten in huis nemen. Deze vragen namelijk weinig tijd voor de verzorging en zijn bijna niet stuk te krijgen’. Wat ik hieruit opmaakte, is dat dit wel dé ideale studentenplant moest zijn (die wel bestand is tegen een biertje of twee in z’n bloempot). Ideaal. Ook las ik dat planten erg goed voor de zuurstoftoevoer zijn in huis. En laat mijn kamer nou net dat extra beetje zuurstof goed kunnen gebruiken. Vooral sinds ik geen raam meer open kan doen door mijn muggen/mieren/muizen/slakken-plaag.

Dus ik nam twee vetplanten. Ik noemde ze fat Joe en Big Mac. Het ging erg goed met ze, ik gaf ze elke dag water.

De zuurstoftoevoer in mijn kamer was tot haar toppunt gestegen en de fotosynthese was niet meer te houden. En daarbij stond het ook nog eens ontzettend gezellig. Ik besloot er een derde, wat meer gevorderde plant bij te nemen. Deze plant, die om een nader te benoemen reden Arnold wordt genoemd, was een meer tropisch en groter exemplaar. De onderkant leek op een ananas en het groen van de bladeren stak vrolijk af bij mijn bruine interieur.

De tropische plant groeide als kool, maar Fat Joe en Big Mac bleven in een minimaal stadium hangen. Maar, dacht ik bij mezelf: geduld is als een bittere plant die zoete vruchten geeft. Extra water zal ze goed doen.

Tot een week later de frisse lucht veranderde in een rotte variant. Fat Joe zag ineens erg grijs en stierf binnen een aantal dagen af. Al het water dat ik ‘m gegeven had, lag zielloos onder in de pot. Ik googelde naar ‘dode vetplant’ en kwam erachter dat vetplanten water opslaan in hun bladeren en dat ze erg weinig water nodig hebben. ‘Niet stuk te krijgen’ was toch misschien een iets te optimistische instelling.

Gelukkig leefde Arnold nog, maar ook hij vertoonde enige vergroeiingen. Waar de bladeren omhoog moeten groeien, splitsten ze zich op naar beide zijkanten. Daarom heet hij Arnold. Van het gelijknamige programma 'Hey Arnold!' Ken je dit niet? Dan heb je echt wat gemist in je jeugd. Gelukkig kan je hier klikken en om dat gemis inhalen.

Binnenkort ga ik een nieuwe vetplant kopen en er heel goed voor zorgen. Meer kan je natuurlijk ook niet doen. Want, niet alles loopt immers zoals je het geplant hebt. 

Arnold