Beter een goede buur

24 november 2013 door Beppie
Deel deze pagina

“Vrouw in Rotterdam lag 10 jaar lang dood in huis”. Ik sloeg deze week de krant open en las deze kop. Ik was met stomheid geslagen. Mevrouw de Bruin lag al die tijd weg te kwijnen in haar huis, zonder dat iemand het wist. Hoe kan niemand dat door hebben gehad? De postbode, de buren of de energie-opmeet-man? Het hele voorval zette me aan het denken.

Ken ik mijn eigen buren eigenlijk wel? Nee. Die ken ik niet. Ik heb werkelijk waar geen idee wie er naast en boven me wonen. Ik weet wel dat ze minstens 600 katten hebben die elke dag in mijn tuin zitten. Ik denk ook dat de bovenburen konijnen hebben, maar heb toch sterk een vermoeden dat ze dat zelf zijn. Nu ik er zo over nadenk, vind ik het best asociaal dat ik me niet heb voorgesteld aan m'n buren, toen ik deze zomer verhuisd ben. 

Het trieste voorval van mevrouw de Bruin is natuurlijk een extreem geval, maar toch zie ik steeds vaker dat de samenleving, zoals dat zo mooi heet, een stuk minder samenlevend is dan het woord doet vermoeden. Het is meer een ‘in je eigen sociale isolement-leving’. In onze eigen sociale groepen zijn we erg sociaal, gaan naar de kroeg en doen leuke dingen met vrienden. De andere landgenoten lijken soms enkel opvulling van het straatbeeld.

Groeten we de buschauffeur nog of lopen we stoïcijns door met muziek op vol volume? Staan we met onze boodschappen al bellend te betalen bij de kassa van de supermarkt? Pakken we snel onze telefoon als er, terwijl we over straat lopen, een tegenligger in zicht is? Een simpele groet lijkt er soms niet meer vanaf te kunnen.  

Het is natuurlijk lichtelijk overdreven om je hele medische geschiedenis aan je mede passagiers in de trein op te hangen of een wildvreemde op straat even een lekkere pakkerd te geven. Het gaat meer om de kleine dingen. Een welgemeende ‘goedendag’ of een ‘hallo’ zijn in principe al genoeg toch?

Al schrijvend begin ik me steeds meer af te vragen wie mijn buren zijn. Misschien heb ik morgen toevallig wel een kopje suiker nodig. Of een wortel.