Grote Gele Jungle

Grote Gele Jungle

15 september 2013 door Beppie
Deel deze pagina

Met de boodschappentas stevig onder m’n arm geklemd, koptelefoon op en het boodschappenlijstje opgevouwen in m’n broekzak wandel ik door de Indische buurt. Vandaag ga ik voor het eerst naar de nieuwe winkel.

Ik ben verhuisd van de Wijert (diep in het zonnige zuiden van Groningen) naar de Korrewegwijk en moet nu dus naar een nieuwe supermarkt om boodschappen te doen. Het voelt als een eerste schooldag. Het enige verschil is dat niemand me uitzwaait of een traantje laat. Wanneer ik over het zebrapad wandel, zie ik al een grote gele gedaante opdoemen achter het bushokje. De Jumbo. Spannend.

Ik wandel langs een opvallend tweetal dat naast de schuifdeur van de winkel zich een plaats heeft toegeëigend. Een oude vrouw van minstens een jaar of tachtig met één been, die half gedraaid op haar scootmobiel een peukje rookt. Naast haar staat een man die iets weg heeft van Jules Deelder. Vermoedelijk haar zoon, of een veel te jonge minnaar.

Eenmaal binnen word ik overweldigd door het grote aantal rijen met schappen en voornamelijk door de stroom mensen. Het is net een grote gele jungle. Een mierenhoop dat al krioelend eten bij elkaar sprokkelt. Ik ben er één van.

Toch stap ik, dapper als ik ben, de poortjes door en pak een geel boodschappenmandje. Ik mis de buurtsuper van de Wijert nu al. Buurtsupers zijn plekken waar je je thuisvoelt, waar je elk hagelslagje en ieder worstje kent. Een soort van kinderboerderij onder de jungles. Met geiten en kippetjes die rustig rondscharrelen naar een lekker grasje of graantje.

In de grote gele winkel moet alles snel. Je kan zelfs voorin de winkel snacks uit de muur trekken, mocht je het assortiment in de winkel maar matig vinden. Ik vind het juist heerlijk om rustig boodschappen te doen. Een beetje rondsnuffelen, etiketten lezen en daarmee vooral studie ontwijkend gedrag vertonen.

Eenmaal weer buiten en een half uur later heb ik al m’n boodschappen bij elkaar verzameld. En de flessen vergeten in te leveren. Ik heb geleerd dat het in de jungle nog steeds gaat om de survival of the fittest. Op is op en weg is weg. Ik moet nog wel een beetje wennen aan de grote gele winkel. Ik voel me nog het geitje tussen de leeuwen en tijgers. Maar daar kom ik ook wel weer overheen. Vooruit met de geit.

Geit in de jungle