Hashtagbuitenspelen

Hashtagbuitenspelen

06 oktober 2013 door Beppie
Deel deze pagina

Friesland, 1999. Dingdong. ‘Hoi mag Sjoukje buitenspelen?’ ‘Ze komt straks, we zijn nog even aan het eten Beppie’. Ik slof met een voetbal onder m’n arm weer naar m’n andere vriendjes op het voetbalveld achter ons huis. Straks komt Sjoukje ook buitenspelen, gezellig. 

Groningen, 2013. Pingping. U heeft één nieuw WhatsApp-bericht van Sjoukje: ‘Joooo vanavond biertje in de stad?’. Verzonden vanaf mijn Iphone om 21:54.


Wat waren dat fantastische tijden. Het zomaar aanbellen bij een vriendje of vriendinnetje uit de buurt om te vragen of diegene komt ‘spelen’. Nu zouden we dat ‘spelen’ misschien licht schunnig opvatten, maar vroeger betekende spelen gewoon echt spelen. Binnen of buiten, met blokken en poppen. Of met blokken een huis bouwen voor poppen, de mogelijkheden waren onbegrensd.

Tegenwoordig gaat dat anders. We zitten met onze luie reet op de bank en hoeven maar één handbeweging naar links of rechts te maken om bij onze smartphone te komen en iemand te appen om te komen chillen. Van ‘deurbeldruk’-contact naar ‘touchscreendruk’-contact. Het is nog nooit zo makkelijk geweest.

We raken ook lichtelijk in paniek wanneer iemand wél online is geweest en níet heeft gereageerd. En ook nog eens een foto op Facebook heeft geplaatst van z’n avondeten. Met zelfgemaakte slasaus (34 likes).

Ik geef het ook gewoon toe: m’n telefoon is een verlengstuk geworden van m’n lichaam. De student lijkt niet meer zonder te kunnen. Ik word er soms een beetje bang van. Het begint erop te lijken dat we in de macht zijn van het internet om zo in contact te blijven met elkaar. Een hotspotje hier, 4G’tje daar en zelfs gratis WiFi bij de tandarts. We zijn 24/7 met elkaar in contact door 26 groepsapps, tientallen Facebookfoto’s met bezigheden van die dag en tweets over van alles, maar weinig echt zinnigs, die je om de oren vliegen. Je weet zelfs dat die jongen van de middelbare school die je al vier jaar niet gesproken hebt, op vakantie is geweest naar Mallorca. Hij heeft het erg leuk gehad.

Ik verlang soms heel erg naar het ongecompliceerd buitenspelen. En niet ‘@buurvrouw: #blikspuit #baloverdeschutting #help?’-buitenspelen. Gewoon buitenspelen. Zonder WiFi. Zonder inchecken. Zonder überhaupt iets dat op een apparaat lijkt waarmee je contact kan maken. In niemandsland een balletje trappen zonder dat iemand enig idee heeft dat jij dat op dat moment aan het doen bent.

Heerlijk lijkt me dat.

#einde. 

#buitenspelen