Hoe overleef ik mijn laatste tentamen?

Hoe overleef ik mijn laatste tentamen?

12 april 2013 door Beppie
Deel deze pagina

Ik dacht dat dit moment nooit zou komen: dit zou wel eens het laatste tentamen van m’n bachelor kunnen zijn. Nog even snel m’n onleesbare aantekeningen ontcijferen en een hapje eten naar binnen schuiven, dan ben ik er als het goed is klaar voor. Best een bijzonder moment, zo’n laatste tentamen. Mits ik ‘m haal natuurlijk.

Ik fiets met de hele stroom studenten mee richting de Aletta Jacobshal, de tentamenhal op het Zernike. Het lijkt wel een soort pelgrimstocht richting Mekka, maar dan richting een hal waar alle studiestress bij elkaar komt in één grote oranje vierkante doos. Bij binnenkomst kijk ik op het bord waar het grote feest zal plaatsvinden. Zaal twee. Waar is zaal twee ook alweer? Ik strompel de trap op tussen alle studenten door, die het nodig vinden op de trap nog even snel alles erin te stampen. Je weet wel, van die mensen die net voor het tentamen de hele stof nog eens opratelen en waarbij je bij de helft denkt ‘waar heb je het over? Dat stond niet in mijn boekje..’. En diezelfde mensen gaan na het tentamen hun antwoorden met elkaar vergelijken om vervolgens vet gestrest te raken omdat ze erachter komen iets verkeerd te hebben ingevuld. Gouden tip: nooit aan beginnen.Eenmaal bij zaal twee aangekomen staan de mensen al voor de deur te dringen om als eerste naar binnen te mogen. Het is namelijk nog steeds cool om achterin te zitten, net zoals op de middelbare school. Ik zit persoonlijk het liefst bij de paal midden in de zaal, dat is een beetje mijn vaste stek. Een soort van houvast, iets vertrouwds. Eenmaal bij mijn paal aangekomen moet ik eerst even bijkomen. Ik heb natuurlijk weer veel te hard gefietst omdat ik te laat van huis ging, wat zich uit in oververhitting, zweetvorming en vermoeidheid. Na vijf a tien minuten gaat het wel weer en begin ik met het invullen van m’n naam en studentnummer. Dit moet zorgvuldig gebeuren, aangezien ik vorige keer mijn rekeningnummer per ongeluk heb ingevuld. Ik dacht een kleine donatie aan deze arme student kan geen kwaad toch?

Wanneer het tentamen officieel is gestart, blijkt dit ook een startschot te zijn om overlevingspakketten tevoorschijn te halen. Ik denk dat het meisje twee rijen voor me hier een weekje blijft bivakkeren, gezien de grote hoeveelheid voedsel dat ze uitstalt op haar tafeltje. Een beetje drinken en een koekje is in principe normaal. Een thermoskan met koffie, een literfles water, twee stuks fruit, koekjes, snoepjes en een broodje zijn misschien lichtelijk overdreven. Na een half uur beginnen de maagjes duidelijk te knorren en wordt de voedselvoorraad aangebroken. Naast mij zit een meisje, ik noem haar het koekjes-knisper-meisje, die een koekje eet waar geen einde aan lijkt te komen. Appels doen het ook altijd leuk voor geluidsoverlast. Ik had er zelf een keertje een appeltje mee en dat werd me geloof ik niet in dank afgenomen. Begrijpelijk. 

Na anderhalf uur heb ik geen zin meer. Er staat drie uur voor het tentamen, maar de helft van de mensen is er al vandoor gegaan. Dan kan ik ook wel klaar zijn toch? Ja vast wel. M’n arm heeft deze slijtage slag van open vragen weer succesvol doorlopen, het is tijd om naar huis te gaan. Ik groet de paal en loop richting de docent om het tentamen in te leveren. Eenmaal uit de zaal spring ik een gat in de Aletta Jacobshal en ren naar m’n fiets. Ik hoop tot nooit weer ziens, Aletta. Maar dat is niet persoonlijk bedoeld hoor.   

Een aantal gouden tips om je tentamen succesvol af te ronden:

  • Tip 1: Ga op tijd van huis om oververhitting, zweetvorming en vermoeidheid te voorkomen.
  • Tip 2: Prop je vingers in je oren, of iets anders wat in de buurt ligt, wanneer een studiegenoot alle stof nog een keer nét voor het tentamen opratelt.
  • Tip 3: Neem geen voedsel mee dat veel decibel maakt terwijl je het opeet, zoals een appel of knisper-koekje.
  • Tip 4: Vul niet je rekeningnummer in wanneer er om je studentnummer gevraagd wordt.
  • Tip 5: Drink bier na je tentamen.