Hospiteren kan je leren

Hospiteren kan je leren

10 juni 2013 door Beppie
Deel deze pagina

Daar zit je dan, in een kamer van 15 vierkante meter met 12 vrouwen. Ik realiseer me dat dit als een utopie moet klinken voor menig man. Ik ben geen man, dus ik werd hier iets minder gelukkig van. De één heeft net eindexamen Frans gedaan, de ander is het zat om elke dag dat pokke eind van een klein Fries dorpje naar Groningen te overbruggen. Allemaal verschillende achtergronden, met toch één ding gemeen: we zijn allemaal op zoek naar vier muren en een dak boven ons hoofd.

Na vier jaar in dezelfde kamer te hebben gewoond, moest ik er een keer aan geloven: hospiteren. Voor de leken onder ons: hospiteren is een beetje gezellig kletsen met misschien je toekomstige huisgenoten, in de hoop de kamer te krijgen die je graag wilt. Zo merk je ook meteen of het goed klikt en heb je een beeld bij de kamer én huisgenoten.

Het huisje waar ik nu woon deel ik met m’n beste vriendin en haar nichtje en hebben we per toeval op Kamernet gevonden. Heel relaxed, maar wel een stukje fietsen met mijn trouwe tweewieler naar verschillende locaties in de stad. Een mooie reden om eens op zoek te gaan naar een nieuwe crib. Een kamer zoeken was dan ook mijn nieuwe SOG-activteit de afgelopen weken. Is weer eens wat anders dan in het Noorderplantsoen liggen met voor de vorm een open geslagen studieboek of ineens de neiging voelen alle achterstallige afwas weg te werken.

Ooit heb ik mezelf in een verstandige bui ingeschreven bij woningnet. Echt een aanrader als je na een paar jaartjes Groningen toe bent aan een nieuwe kamer, studio of appartement. Gouden tip: vergeet je account niet te verlengen. Dan ben je namelijk al je punten kwijt. Zoals ik. Eigen schuld, dikke bult.

 

Chill is dat er rond deze tijd veel kamers vrijkomen, omdat veel studenten afgestudeerd zijn en een ‘grote mensen baan’ gaan zoeken. Mooi moment om op zoek te zijn. Toch ben ik nogal kieskeurig en had ik wel wat criteria. Daarom is de kamer waar ik hospiteerde ook niks geworden. Gelukkig zag ik op Facebook een studiegenoot die een huisgenootje zocht. Pick me! En dat deed ze. Nu ben ik vanaf 1 juli de gelukkige eigenaar van een kamer in de Korrewegwijk. Nieuw SOG-project: verhuizen. Heerlijk.

Nog een aantal gouden tips zodat je niet in je slaapzakje onder een viaduct of brug hoeft te vertoeven: 

  • Op Kamernet vind je verschillende kamers in alle soorten en maten. Het handige is dat je zoekcriteria in kan vullen zodat er meteen naar een kamer wordt gezocht die jij chill vindt. Puntje is dat je wel tegoed moet kopen, wil je op een kamer reageren. Prima investering lijkt me. 
     
  • Houd Facebook, Twitter en andere sociale media in de gaten. Hier worden vaak kamers aangeboden en hoef je geen extra geld te betalen om te reageren. Kan je dat weer uitgeven aan andere niet nuttige dingen. 
     
  • Schrijf je in bij een studenten- of studievereniging. Sowieso een aanrader, maar ook handig voor contacten. Vaak krijg je via via de leukste kamers voor elkaar.