Kom je ook?

23 september 2012 door Beppie
Deel deze pagina

Kom je ook?

‘Hoi allemaal! Omdat ik jarig ben geweest geef ik een feestje. Het begint om vier uur en je wordt weer thuis gebracht. Ik zeg nog niet wat we gaan doen, dat is een verrassing. Groetjes, Beppie.

P.s. neem je zwemkleding mee’ 

Fantastisch vond ik dat, een verjaardagsfeestje geven toen ik nog op de basisschool zat. De avond voor mijn verjaardag kon ik nooit slapen, zo spannend! De volgende dag mocht je dan op school de klassen rond met traktaties en ook nog eens naast de juf zitten. Een heerlijke en zorgeloze tijd. Maar het allerleukst was toch mijn feestje. Van bowlen tot fitness (ja, echt) en van de bios tot thuis kaarten maken met glitters en 3D plakband. Erg creatief. Jammer dat deze creativiteit zich niet verder heeft ontwikkeld, maar dat terzijde.

De handgeschreven uitnodigingen hebben plaats gemaakt voor de virtuele ‘events’ op Facebook. Met een paar simpele klikken heb je zo een feestje georganiseerd. De gelukkige die de uitnodiging krijgt hoeft maar op de knoppen ‘deelnemen’, ‘niet deelnemen’ of ‘misschien deelnemen’ te klikken, en het is meteen duidelijk hoeveel mensen er naar je feest komen.

Dat zal Merthe uit Haren ook gedacht hebben. Ze hoopte vast een leuk en onvergetelijk feestje te organiseren voor haar zestiende verjaardag. Een echte sweet-sixteen, net zoals het programma op MTV. Verschrikkelijk programma overigens. Het werd ook een verschrikkelijke dag. Wat een mooi en onschuldig feestje had moeten worden, liep uit tot een relpartij waar je u tegen zegt. Winkels, auto’s en tuinen moesten het ontgelden. Een 84-jarige man werd met een baksteen tegen zijn hoofd geslagen. De ME moest ingrijpen om de boel een beetje onder controle te houden. De schade loopt in de miljoenen.

Ik kan gewoon niet begrijpen wat mensen bezielt als ze met zoiets bezig zijn. In het begin was het nog wel grappig en zag het er niet naar uit dat er ook daadwerkelijk zoveel mensen naar Groningen zouden komen. Het tegendeel bleek waar: jongeren kwamen uit alle hoeken van het land naar het kleine Groningse plaatsje om de boel daar even goed te verzieken en te vernielen. Dan heb je in ieder geval een paar steekjes los in je bovenkamer en niks beters te doen met je leven. En dat vind ik diep, maar ook echt, diep triest.

Dat Harense meisje zal voortaan wel uitkijken met dit soort dingen op Facebook zetten. Ik hou het geloof ik maar bij de handgeschreven uitnodigingen. Met glitters. En 3D plakband.