Markeer op keer

Markeer op keer

14 september 2014 door Beppie
Deel deze pagina

Een paar zinnen roze, meer dan een paar woorden geel en hele alinea’s paars. Ik kijk tevreden naar mijn regenboogartikel. Hier wordt hard gestudeerd, denk ik trots.

Misschien is het nog een goed idee om alle kopjes oranje te maken, wel zo overzichtelijk. Met uiterste zorg markeer ik alle paragraafkoppen en overzie na deze belangrijke activiteit de pagina nog eens met een kritische blik. Ik kom erachter dat ik bijna alles gemarkeerd heb, op de paginanummers na. Dit enthousiaste kleurenfestijn heeft zowel een positief als een negatief effect:

  • Positief: geen enkel detail wordt vergeten;
  • Negatief: doordat het hele hoofdstuk nu bont gekleurd is, kan je door de bomen het bos niet meer zien. Of om in het markeerjargon te spreken, door de markeringen de essentie van het verhaal kwijt zijn.  

Uit dit positief en negatief punt moet ik met pijn in mijn hart toch concluderen dat ik na deze avondvullende bezigheid waarschijnlijk niet bijster veel wijzer geworden ben.

Toch is het lastig om deze studiemethode los te laten, zelfs nu blijkt dat het markeren van teksten waardeloos is voor de studieprestaties (klik op de link en kom erachter waarom, spannend!). Het inkleuren van dingen stamt al uit de tijd dat ik nog een mini-Beppie was. Ik deed namelijk mee aan alle (geloof me, ALLE) kleurwedstrijden van uiteenlopende instanties. Ooit won ik eens een Baby Born pop, via een kleurwedstrijd die van de speelgoedwinkel van de vader van Ferry Doedens uitging. De pop in kwestie kon zelf plassen en poepen als je ‘m eten (lees: een dubieus zakje poeder) en drinken gaf. Het poepgedeelte mocht ik vanwege de discutabele inhoud helaas nooit uitvoeren van m’n moeder, uit angst dat de pop zou verstoppen en zodoende uit elkaar zou knallen.

Ik wijd te ver uit over de poeppop, terug naar de essentie van dit verhaal.

Ondanks dat het markeren van mijn wetenschappelijke artikelen wetenschappelijk gezien niet helpt bij het onthouden van dingen, ga ik er toch mee door. Het geeft kleur in tijden van duistere tentamenperiodes en ik krijg er een goed gevoel van.

Dingen die niet levensvatbaar zijn bedanken is misschien wat gemarkeerd maar ik doe het toch:

Bedankt markeerstift, voor het draaglijk maken van mijn studietijd.