Van alle markten thuis

30 september 2013 door Beppie
Deel deze pagina

‘Lekkere tomáááten, héérlijke tomaatjes, zes voor een eurootje dames en heren hier moet u bij wezeh. Nergens zo goedkoop, nergens zo lekker.’

Daar staat Nico. Rasechte ‘Grunninger’ en marktkoopman in hart en nieren. Hij staat achter zijn groentenkraam om z'n tomaten en ‘overheerlijke’ bananen aan de man te brengen. Ik zag Nico dinsdagmiddag toen ik over de Vismarkt liep, waar elke dinsdag en donderdag de markt haar spreekwoordelijke deuren opent met verse groenten, vlees en fruit.

Misschien lijkt het op het eerste gezicht niet zo, maar het is een walhalla voor de student. Naast dat het weer eens wat anders is dan die eeuwige pizza calzone en lasagne uit de magnetron, is het ook super cheapo. Het spreekwoord ‘de markt, waar je gulden een daalder waar is’, slaat de spijker op z’n kop.

Vroeger vond ik markten verschrikkelijk. Vooral van vlooienmarkten kreeg ik spontaan de kriebels. Het schuifelen langs de kleedjes, in het ongunstigste geval een aantal keer op je hakken getrapt worden en hutjemutje voor een kraampje staan om van ellende maar weer door te lopen omdat je toch niks kan zien. Ik heb wel echt geprobeerd er iets van te maken hoor. Met Koninginnedag hebben m’n trompet en ik eens de muzikale omlijsting in de winkelstraat van het dorp waar ik vandaan kom verzorgd. Met een opengeslagen trompetkoffer probeerde ik dan een zakcentje te verdienen. Ik kreeg wel wat centen toegeworpen, al was dat denk ik meer een bijdrage om ergens anders heen te verkassen.

De markt op de Vismarkt is anders. Het is er niet irritant druk. Je kan rustig de markt afschuimen en een beetje rondneuzen bij verschillende kraampjes. Het is ook een soort tak van sport. Zoveel mogelijk voedsel voor zo weinig mogelijk eurootjes. Om maar in de vaktermen van Nico te blijven. Eurootjes, tomaatjes, bloemetjes en banaantjes. Allemaal voor een minimaal prijsje.

Het mooie is, als de markt niet heeft wat je wilt, de Appie gewoon om de hoek is. Toch is een kijkje nemen bij de kraam van Nico de moeite waard. Niet geschoten, altijd mis. En zeg nou zelf, welke student wil er nou niet goed in de markt liggen?