De Paprika

22 april 2013 door Blogtalent
Deel deze pagina

De Paprika

Het is rond zes uur ’s avonds en ik ben weer in de supermarkt aanbeland, een onuitputtelijke inspiratiebron voor mijn blogs. Naast me staat een jongen, netjes gekleed, halflang haar keurig in een scheiding. Ik vind gedrag van mensen in een supermarkt bijzonder interessant. Wat mij onder andere intrigeert, is het gedrag rond het groenteschap, en dan met name het selecteren van de groente. Neem - pak ‘m beet - de paprika. De ene student pakt nonchalant een paprika uit het schap en plempt die vervolgens eveneens nonchalant in zijn mandje, de andere student doet iets langer over dat proces.

De jongen naast me valt in de laatstgenoemde categorie. Hij zoekt als een geroutineerde chef-kok naar de perfecte paprika, door te kijken naar de kleur en vervolgens een paar keer in de desbetreffende paprika te knijpen. Niet te hard, niet te zacht, een beetje zoals bij een borst. Joop Braakhekke is er niks bij, maar goed, die knijpt ook niet in borsten. Voilà, zodra de paprika met de perfecte kleur en rijpheid is gevonden, wordt die in het mandje gestopt en meneer kan zijn reis door de supermarkt voortzetten.

Ik zie dat de jongen een recept bij zich heeft, en omdat hij tevens erg netjes is gekleed, schat ik in dat hij een date heeft vanavond. Hij heeft daarvoor waarschijnlijk een recept gehaald uit het enige studentenkookboek dat zich in zijn studentenkamer bevindt. Bijna iedere student heeft zo’n kookboek, dat ze ooit een keer van hun ouders hebben gekregen en dat het grootste gedeelte van het jaar stof staat te vangen. Zo’n boek haal je uit de kast als je indruk wilt maken op iemand. Bijvoorbeeld als je een date hebt met een meisje, dan kies je een recept waarvan je weet dat het in de smaak valt. Met crème fraîche of avocado. Of aioli, vinden ze ook lekker.

Bij de kassa kom ik de jongen weer tegen. Hij staat voor me in de rij en kijkt vluchtig op zijn horloge terwijl de ingrediënten van zijn gerecht richting het vrolijk kijkende kassameisje schuiven. Hij is merkbaar nerveus voor vanavond en na het afrekenen loopt hij in een iets versnelde pas richting de uitgang. Hopen dat het gerecht indruk maakt op zijn date, wellicht dat hij haar dan mag laten zien hoe hij toch die perfecte paprika selecteert.

Door Gosse