De UB, the place to be (spotted)

09 januari 2013 door Blogtalent
Deel deze pagina

De UB, the place to be (spotted)

De Universiteitsbibliotheek. Ofwel: de ‘UB.’ Voor veel studenten een noodzakelijk toevluchtsoord wanneer de tentamens weer in het verschiet liggen en er gestudeerd dient te worden . Binnen de poorten van dit gebouw worden hersens gekraakt. Knarsetandend zitten studenten hier achter hun boeken verscholen.  Hier wordt de nodige kennis vergaard om het tentamen ‘binnen te koppen’, of om  wederom een studenten-tien halen te halen . Of wordt het dit keer een acht?

De dagen in de UB worden langer naarmate het tentamen dichterbij komt. Godzijdank is de UB tot 12 uur 's nachts open, zodat de student die 'echt nog even moet vlammen om het te halen’ tot in de late avonduurtjes door kan gaan. Uiteraard is de UB vol. Overvol. De studenten die nog een plekje proberen te bemachtigen nadat de klok 1 uur in de middag heeft geslagen, zijn zo goed als kansloos. De meesten druipen na drie keer te zijn langsgelopen weer af.  Een bord op elke verdieping, zoals je bij parkeergarages ziet, met 'vrij' of 'vol' zou zo gek nog niet zijn. De rijen voor de koffieautomaat, om voor een zeer schappelijk prijsje (om over de kwaliteit maar te zwijgen...) de benodigde cafeïne tot je te nemen, worden langer. De plekken om je koffie en broodje rustig naar binnen te werken steeds minder.

Ik was er altijd heilig van overtuigd dat de drukte rond de tentamenperioden te maken heeft met studenten die daadwerkelijk voor het studeren voor een tentamen naar de UB komen. Ik vrees dat ik mij hierin lelijk heb vergist. Sinds ik bekend ben met het fenomeen op Facebook ‘Spotted: UB Groningen’, worden mij enkele dingen opeens een stuk duidelijker. Wat blijkt. De UB is tegenwoordig zoveel meer dan alleen een studieplek. De Facebookpagina die begon als een pagina waar men anoniem een bericht kon plaatsen over iemand die net iets te vaak snottert, of iemand die iets te hard praat, is tegenwoordig vol gebombardeerd met de ene na de andere liefdesverklaring. Die volgen elkaar in rap tempo op. Van een verzoek tot een kop koffie met ‘die jongen in die rode broek’ op de 2e verdieping, tot een liefdesserenade van 40 regels over ‘dat meisje met die roze trui op de 2e verdieping’.

Alleen maar naar de UB om te studeren? Dat is zó 2012. De UB is zoveel meer dan een plek om te studeren. Hier komen studenten hun grote liefde tegen (zo’n 5 keer per dag). Van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat wordt er geloerd naar potentiële kandidaten om een bericht op ‘Spotted: Ub Groningen’ aan te wijden. In de wandelgangen doen al verhalen de ronde dat het eerste UB liefdeskoppel een feit is. Nu is het me pas écht duidelijk waarom het zo druk is in de UB. Zien en gezien worden. De UB:  the place to be (spotted), the place to connect.

Door Reimer