Het Jachtseizoen is Geopend

30 augustus 2011 door Blogtalent
Deel deze pagina

Het Jachtseizoen is Geopend

De jacht om een kamer in hartje Groningen is zoals elk jaar weer in volle gang. Al die nieuwe studenten die zich in deze mooie stad moeten vestigen hebben natuurlijk woonruimte nodig. Heb je de zoveelste hospiteeravond uiteindelijk overleefd en een kamer gevonden, dan is het tijd om je te settelen en te wennen aan het leven als echte student. Want verhuizen naar een studentenhuis vanuit het veilige nest van je ouders is natuurlijk nogal een stap. Een studentenhuis is alles behalve een gewoon huis. Allereerst moet je alles zelf doen en is er niemand die jou vertelt je kamer op te ruimen. Daarnaast heb je te maken met huisgenoten die doordeweeks op bizarre tijden thuiskomen of ambities hebben later gitaar te spelen in een hardrockband. Een kleine inside blik in de Groningse studentenhuizen.


Het Toilet
Er zijn een aantal ruimtes die in eigenlijk alle studentenhuizen aanwezig zijn; het toilet, de gemeenschappelijke woonkamer en de keuken. Het is elke keer weer interessant om naar de wc te gaan in een studentenhuis. De tempel van kalmte en rust en de ruimte waar studenten nog gretig gebruik maken van hun persvrijheid. Het toilet is bij uitstek één van de meest kenmerkende ruimtes in een studentenhuis. In menig mannenhuis volgeplakt met schaars geklede vrouwen, in menig vrouwenhuis vice versa. Daarnaast zijn de uitspraken van Loesje en de strips van Fokke en Sukke groot geworden door het studententoilet. Een expositieruimte voor iedereen in het huis.


De Gemeenschappelijke Woonkamer 
Dan is er de kamer waar een aantal banken, een salontafel en een televisie de belangrijkste componenten zijn. Echte studenten hebben er ook nog een koelkast staan, uiteraard gevuld met gebotteld gerstenat. Vaak hangt de kamer vol met posters en vlaggen van verenigingen waarvan de inwonende studenten lid zijn. Ook zijn filmposters van cultclassics als Pulp Fiction en Scarface een veelvoorkomende wanddecoratie. Een plek waar je moet kunnen chillen en waar een feestje moet kunnen worden gehouden. Het kloppende hart van veel studentenhuizen.


De Keuken
Studentenhuizen zijn berucht om hun keukens. Vaak de broedplaats van verschillende soorten schimmels, insecten en ander ongedierte. De plek waar je je maaltijd bereidt moet natuurlijk schoon worden gehouden, en de beste tactiek is dan ook om je je hier vanaf het begin mee bezig te houden. Want van uitstel komt afstel, en die berg vuile afwas gaat niet vanzelf weg. Daarnaast begint eten van wegwerp bordjes met wegwerp bestek na een tijdje ook te vervelen. Houd die afwasborstel dus zo nu en dan paraat en geniet van je studententijd!

 

Deze blog is in augustus 2011 door Gosse geschreven.