In verwachting van... wat eigenlijk?

05 juli 2012 door Blogtalent
Deel deze pagina
Een verwachting is en blijft een onvoorspelbaar ding. Je kunt een kind verwachten, een resultaat of een regenbui. Echter is het altijd de vraag of een bepaalde verwachting uitkomt en wat je doet wanneer dit niet het geval is.

 Ook de student heeft meer dan ooit te maken met verwachtingen. Bedrijven die van toekomstig werknemers verwachten dat ze op z’n minst een bestuursjaar hebben gedaan of een mooie stage in het buitenland hebben gelopen. Je moet er maar zin in hebben, al voelt het misschien wel eens alsof je geen keuze hebt.
Ouders kunnen ook een vrij bepalende invloed hebben. Je hebt ouders die sturen en ouders die het stuur over nemen. Studenten die last hebben van deze laatste variant zijn te herkennen aan een angst om van koers te veranderen. Maar mijn vader verwacht dat ik….of ze betalen mijn kamer dus….
Ondanks al deze mensen die van alles van je verwachten, blijft er één persoon van wie de verwachtingen het zwaarst wegen…jezelf! Verwachtingen van je studie, van je minor, van je stage, van je toekomst, van je vriendin of vriend. Allemaal creëren we ons eigen perfecte plaatje. Maar resultaten vallen wel eens tegen en relaties willen nog wel eens anders lopen dan je had gedacht.
Voordat ik aan mijn studie begon had ik een relatie, een geschikte studie en een duidelijke toekomstvisie. Nu ben ik vrijgezel, heb ik geen idee wat ik met mijn studie wil en ben ik nog hard op zoek naar een vakgebied waarbinnen ik mijzelf in mijn volwassen leven kan storten. Niet wat ik had verwacht.
Gelukkig is dat ook het mooie aan verwachtingen, ze hoeven niet altijd uit te komen. Sterker nog, soms is het op de langere termijn zelfs goed om verwachtingen niet uit te zien komen of om deze bij te stellen. Naarmate je meer meemaakt, zowel op het gebied van je studie als op het gebied van relaties, word je ook kritischer. Je weet beter wat je wilt, maar misschien ook nog wel beter wat je niet wilt.
Dat is ook studeren. Jezelf ontdekken. Op het moment dat je verwachtingen stelt kun je ook niet weten wat je gaandeweg leert . Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat verwachtingen niet uit hoeven te komen. Verwachtingen zijn goed, ze prikkelen en maken nieuwsgierig. Maar het uitkomen ervan is niet noodzakelijk…leef en laat je verrassen!
 

Deze blog is in mei 2011 door Thijs geschreven.