Maak Kans op Genot

17 januari 2012 door Blogtalent
Deel deze pagina

Maak Kans op Genot

“Ach, dan ga ik maar voor de herkansing”, hoor ik mezelf denken na een tentamen niet zo denderend te hebben gemaakt. En dat is zacht uitgedrukt. De focus was er de afgelopen week gewoon niet. Dat heb je wel eens als student. Eén groot sog-moment van ongeveer een week. Waarschijnlijk speelt het feit dat je weet dat er nog een herkansingsmogelijkheid aan zit te komen flinke parten in het niveau van discipline tijdens zo’n tentamenperiode. “Kans”, misschien wel één van de meest funeste woorden in onze taal. Een woord met twee kanten. Óf mensen worden er ontzettend enthousiast door, óf juist ontzettend nonchalant.

Zo zuipt en rookt studerend Nederland zichzelf compleet blut, want ach, de kans op verslaving of negatieve gevolgen voor de gezondheid is zo klein. Dat gebeurt mij niet, is de instelling. Om vervolgens van het laatste restje van de studiefinanciering een oudejaarslot te kopen, want stel je voor dat je de hoofdprijs wint. Een beetje hypocriet natuurlijk. Maar goed, ik doe hier uiteraard zelf ook aan mee, dus dit is tevens een stukje zelfkritiek. Geen nood, je bent ook maar één keer student per slot van rekening. Een tijd waarin allerlei kansen en mogelijkheden zich aandienen.

De kans om groot Nederlands en Europees talent te zien optreden bijvoorbeeld. Die was er de afgelopen week. Het jaarlijks terugkerende festival Eurosonic/Noorderslag was voor menig muziekliefhebber onder studerend en niet-studerend Nederland het moment om te proeven van nieuw talent. Zowel intieme concerten in de Coffee Company of Plato, als grote concerten op de Grote Markt en in de Oosterpoort zorgden ervoor dat Groningen voor een paar dagen de muziekhoofdstad van Europa was. Prachtig. Ikzelf heb mogen genieten van onder andere Selah Sue, Awkward I en Eefje de Visser.

Die laatste twee traden op in de Coffee Company. Onder het genot van een kop koffie of natuurlijk een of ander brouwsel met een hippe Italiaanse naam, stond het publiek in de koffiebar die tot aan de nok toe vol was. Dit weerhield de mensen er gelukkig niet van te genieten van de muziek. Want om zo dichtbij de artiesten te zitten en te staan dat je ze letterlijk kunt aanraken, is fantastisch. De geur van koffie, de fijne stemmen van zowel Awkward I en Eefje de Visser verenigden de studenten, niet-studenten en mensen die van over de hele wereld naar Groningen waren gereisd tot muziekliefhebbers. Heb je het gemist? Ach, dan ga je volgend jaar toch voor de herkansing?

Door Gosse