's Weekends Is Ze Eenzaam

22 maart 2011 door Blogtalent
Deel deze pagina
Op zondag is ze eenzaam en wacht ze met smart op maandag. Dan komen ze weer terug.

's Weekends Is Ze Eenzaam

’s Weekends loopt een groot gedeelte van de studentenhuizen in Groningen leeg. Lekker even een weekendje bij je ouders spenderen in het vertrouwde nest waar je een tijdje geleden bent uitgevlogen. Even niks moeten, gratis eten en wellicht een stapavondje met oude vrienden van voor het studietijdperk. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een weekend bankhangen. Makkelijk, ontspannend en tegelijkertijd ook nog eens gezellig. De meeste ouders kunnen het ook nog eens heel erg waarderen wanneer het kroost weer eens besluit langs te komen, want het huis is toch wel erg leeg sinds er een kamer is gevonden in Groningen.

Vaak moet er wel een aanleiding zijn om richting ‘thuisthuis’ te gaan. Een verjaardag van een familielid, een afspraak bij de tandarts, of gewoon uit pure geldnood. De bussen en treinen vanaf het centraal station richting alle hoeken van Nederland zitten op vrijdagavond vol met studenten. En wat je overhoudt is dus een leeg Groningen. Een somber Groningen. Want wat Groningen zo mooi maakt is niet alleen de stad zelf, maar natuurlijk ook de mensen die er wonen. De stad is eenzaam zonder haar inwoners. Op een vroege zondagochtend is het stil, doodstil. Dan verlangt ze weer naar de maandag, wanneer haar bewoners weer terugkomen. Wanneer het leven weer terug komt.

Gelukkig hoeft ze niet lang eenzaam te zijn. Het weekend duurt nooit lang. Na het weekend, op de maandagochtend, keren de studenten weer terug. Volledig uitgerust en vol goede moed beginnen ze aan de nieuwe week studie die is aangebroken. Van de één op de andere dag zitten de studentenhuizen weer vol, is lijn 15 tussen het centraal station en het Zernike weer afgeladen, en is er wederom geen leeg kluisje meer te vinden in de UB. Het is weer lekker rumoerig in de stad. Alles wat op zaterdag en zondag zo abnormaal leek is weer vijf dagen lang de normaalste zaak van de wereld. Vaak zonder dat ze het zelf doorhebben maken de studenten Groningen tot wat het is; een stad vol leven, vol toekomst. Een stad vol talent.

Door Gosse