Verschil mag er zijn

28 januari 2013 door Blogtalent
Deel deze pagina

Groningen heeft wat studies betreft voor ieder wat wils, dat moge duidelijk zijn. Zelfs voor zulke verschillende types als mijn broertje en ik!

Hoewel ik al bijna in het laatste jaar van mijn studie zit, is mijn broertje zich het kader van loopbaanoriëntatie aan het verdiepen in allerlei studies en verschillende steden. Als je vraagt wat hij wil gaan doen, dan zegt hij steevast: ‘in ieder geval het huis uit.’ Weg van het ouderlijk gezag, weg uit de sleur van school, sport en het vakken vullen bij de plaatselijke Jumbo. Stiekem weet hij allang waar hij naartoe wil: naar Groningen! Waarschijnlijk omdat zijn grote zus het er zo gezellig heeft, maar toch merk ik dat het ‘m niet alleen daar om te doen is. ‘Groningen is gewoon cool!’

Cool, dat is gelukkig het beeld wat hij en drie vrienden kregen na een bezoekje aan de Open Dag van de Rijksuniversiteit Groningen. Het gebouw was mooi, de studies leken interessant en de Big Macs uit de binnenstad smaakten net zoals thuis. De meisjes uit het gezelschap waren nog even los gegaan in de vele winkels die de Herestraat telt. Wat de studie zou worden, dat wisten ze nog niet precies, maar Groningen was een grote kanshebber. ‘Je moet natuurlijk niet om de stad ergens gaan studeren. Maar ik wil toch nog naar de Open Dag van de Hanzehogeschool.’ Wijze woorden van een jongen van 16. Bovendien weet die slimmerik dat mijn kamer tegen die tijd wel vrijkomt…

Mijn ouders hebben het voor elkaar gekregen om twee kinderen met totaal verschillende interesses te produceren. Zo alfa als ik ben, zo bèta is mijn broertje. Ik houd van lezen, geschiedenis, cultuur; broerlief vindt literatuur onzin en interesseert zich totaal niet voor leuke historische feitjes. Hij is daarentegen wel heel creatief, heeft ruimtelijk inzicht waar je u tegen zegt en houdt zich voornamelijk bezig met computers, games en de bètavakken uit zijn NG/NT-profiel. Gelukkig is Groningen een stad met een enorme diversiteit aan studies, verenigingen en andere interessegebieden, en ik weet zeker dat ook hij zich er prima zal vermaken – of dat nou met technische planologie, bouwkunde of civiele techniek zal zijn.

Weet je nou nog niet precies wat je wilt, maar zie je het wel zitten om naar Groningen te komen? Kom dan eens langs op de Open Dagen van de RUG en de Hanzehogeschool. Er zit vast iets voor je tussen, want verschil mag er zijn!

Marlies ter Beek