ACLO en de rest is geschiedenis

ACLO en de rest is geschiedenis

26 februari 2015 door Dagmar
Deel deze pagina

De gemiddelde student drinkt in een week heel wat biertjes. Die moeten er natuurlijk ook weer af. Speciaal daarvoor is de ACLO(K) opgericht: het Algemeen Centrum Lozing Onnodige Kilo’s. In de loop van de eeuwen is de K weggevallen.

Een stukje geschiedenis…

Vroeger waren er studenten die zoveel hadden gedronken dat ze in plaats van kilo’s tonnen moesten verliezen. Ook bestonden er studenten die diameters, centimeters, energie en agressie kwijt moesten raken bij de ACLOK. Na een felle strijd om het imperium dat men Zernike noemt, vond er in 1990 in een tentamenhal een akkoord plaats. In dat akkoord werd besloten de ACLOK voortaan ACLO te noemen.

In de herfst van 1994 kwam er een nieuw probleem aan het licht: men wist niet meer wat voor onnodigs men moest lozen bij de ACLO. Op een gegeven moment ging het zover dat studenten hun overgebleven nog houdbare eten, studieboeken en andere goederen bij de ACLO loosden. Dit werd een heuse hype onder de studenten met ACLO-pas en na een halfjaar lozen was er geen ruimte meer op het terrein van het sportcentrum. Na massale vergaderingen, demonstraties en onrust in Groningen werd in 1999 naar aanleiding van dit probleem de website marktplaats.nl opgericht. Alle studieboeken, vissenkommen, fietsenrekken en citroenpersen werden verkocht, verruild of gratis weggegeven. Echter, er bleef voedsel op het gebied rond Zernike liggen. In 2002 werd dit probleem opgelost: de oprichting van de voedselbank volgde.

En nu?

Tegenwoordig gaan studenten puur en alleen om te sporten naar de ACLO. Althans, dat beweren ze. Naar de ACLO kan je ook gaan om nieuwe vrienden te maken, je huisgenoten te zien zweten of bijv. om te flirten met die ene knappe jongen die elke dinsdag bij het BOM-men helemaal los gaat.

Ikzelf heb geprobeerd zoveel mogelijk sporturen te volgen in de afgelopen paar maanden. Op de site van de ACLO kan je vinden welke sporten je allemaal kan doen in de open uren (inschrijven is voor die uren niet nodig). Op die pagina kan je bij elke sport een omschrijving vinden. Naar mijn mening kloppen die omschrijvingen niet allemaal. Kort samengevat heb ik dit gedaan:

Circuiten - 20 oefeningen, 1 ruimte, elke 50 seconden een piepje en veel zwetende studenten die hun conditie trainen

Body-fit - Veel meisjes die in een uur op muziek zo veel mogelijk oefeningen doen. Snelle uptempo bewegingen, bewegingen waar gewichten bij aan te pas komen en squats. Allemaal bewegingen dus.

Pilates - Spierpijn kweken op een matje.

Zwemmen - Op je eigen tempo rondjes zwemmen totdat je geen ons meer weegt.       

Tennis - In korte tijd een extreme angst voor gele ronde balletjes creëren (tenzij je meer tennistalent hebt dan ik….).