Een opmerking over tijd

Een opmerking over tijd

27 oktober 2015 door Dagmar
Deel deze pagina

Wanneer de kleur van de lucht de temperatuur niet weggeeft,  alle mensen plots handschoenen aan hebben en de hoogleraar ons waarschuwt voor de zesde week van blok een, denken de meesten ‘o wat gaat de tijd toch snel’. Maar toch is er, naast alles wat wel snel is (het licht, rondtollende bladeren en mensen wiens geur zich iets sneller verspreid dan nodig) een ding dat niet snel gaat én dat is de tijd.

Wanneer mensen de opmerking maken over dat de tijd snel gaat maken ze een grote vergissing. Ze herinneren zich het begin van de periode waar ze het over hebben en het einde. Alles dat er tussen zit wordt vergeten. Een grote oppervlakkige samenloop van een lang verhaal zonder kern. Alle actie, spanning en opluchting is verdwenen in een brei van twee momenten.

Een voorbeeld? Vandaag ben ik, zoals wel vaker, opgestaan en heb ik een ontbijtje klaargemaakt. Ik heb vla, cruesli en een banaan in een bakje gedaan en heb dat opgegeten. Tussen dat moment en het moment dat ik mijn tanden ‘s avonds sta te poetsen is er van alles gebeurt. Het kan zijn dat je dan terugdenkt aan het maken van je ontbijt en denkt ‘wat ging de tijd toch snel’. Toch is dat niet zo. Tussen het ontbijt en het tandenpoetsen heb ik van alles gedaan. Ik ben naar de uni gefietst, heb in de jb (juridische bibliotheek) wat werk verricht, heb ik geluncht met een vriend, ben ik naar de winkel gefietst, heb ik boodschappen gedaan, heb ik twee agenda’s opgesteld voor de vergaderingen van twee commissies, heb ik de was opgevouwen etcetera etcetera.

De tijd gaat dus helemaal niet snel. Het is slechts het gevoel dat je krijgt als je terugdenkt aan twee momenten. Denk dus voortaan maar terug aan al die momenten die je normaliter vergeet. Zo haal je misschien meer uit je dag.