Expeditie Kei-week

Expeditie Kei-week

15 augustus 2014 door Dagmar
Deel deze pagina

Als de Kei-week een televisieprogramma was waarbij nieuwe studenten een hele week de stad zouden moeten ontdekken (en dus moesten overleven) en ik een ding zou mogen mee geven aan een kandidaat van volgend jaar, dan zou dat het volgende zijn:

Er is namelijk maar een ding dat je nodig hebt. Nieuwe vrienden, routes in de stad en kroegen leer je vanzelf wel kennen. Hetgeen dat ik aan de Kei-kandidaat  in dat geval zou geven is een lijst met alle liedjes die je zeker moet kennen voordat je een kroeg in gaat omdat je anders, als al je vrienden mee staan te zingen, voor schut staat. Hieronder heb ik een paar liedjes en tips voor jullie op een rij gezet.

Het aller, aller, aller, aller (vul hier als je wil nog een paar keer ‘aller’ in) populairste kroeglied in Groningen is the all-time favorite  ‘Het gras van het Noorderplantsoen’ van Ralf Poelman. De waarde van dit lied in Groningen voor stadjers en studenten is vergelijkbaar met de waarde van het lied ‘Brabant’  van Guus Meeuwis voor de Brabanders. Maar natuurlijk is het lied van Ralf Poelman veel beter (dat zeg ik niet alleen omdat ik nu net in Groningen woon (of misschien toch wel…)).

Naast de grootste kroeghit in Groningen moet je ook nog twee liedjes goed kennen uit de categorie ‘liedjes met vreemde dansjes. Ik weet dat deze categorie niet erg groot is, maar toch zijn er twee ‘belangrijke’ hits die binnen deze categorie vallen die je simpelweg moet kennen. De eerste is de nineties hit Macarena van Los del Rio en de andere is The Ketchup Song van Las Ketchup uit de zeroes. Merk hier alsjeblieft op dat het dansje erbij veel belangrijker is dan de, in beide gevallen, Spaanse tekst. Men zal denken dat je uitmuntend Spaans spreekt als je heel de tekst van de Macarena kan meeblèren. De meeste mensen maken er namelijk  la la la la la la la heja Macarena  van. Als je de tekst wel kent kan je misschien die ene Spaans(e) student(e), zijn/haar hart veroveren.

Verder moet je nog Narcotic van Liquido kennen. Zorg dat je tijdens het couplet al je energie bundelt. Als het refrein door het café galmt gaan alle remmen los en worden de springveren onder ieders schoenen geactiveerd. Wat ben ik blij dat de jongens van Liquido het refrein niet langer hebben gemaakt (mijn energieniveau moet in de seconden die het couplet duurt worden 'ge-restored').

Ik hoop niet dat ik nu voor jou het beeld heb gecreëerd dat er in Groningse kroegen en cafés alleen maar wordt gesprongen, gedanst op Spaanse hit en meegezongen wordt met dramatische en volkse oude stadsliedjes. Dat is namelijk niet zo. Er zijn nog talloze liedjes die worden gedraaid. Meestal voldoet het om de top drie van de Mega Top 50/Top 40 te kennen. Ook worden er vaak oude nineties hits uit de kast gehaald. Herbeluister dus maar die oude schoolfeesthitjes en volg deze tips op en jij bent klaar voor je uitgaansleven in Groningen!