Grootse tips en tienpuntsvakken

Grootse tips en tienpuntsvakken

05 januari 2015 door Dagmar
Deel deze pagina

Best triest. Aan het weer kunnen we het niet meer merken. Maar het staat er wel degelijk: op mijn windows computertje prijkt het rechtsonder in beeld: het is Januari. Vroeger de maand van kou, mislukte sneeuwpoppen met half aangevreten wortels in hun gezicht geduwd (nog van sinterklaas (die wortels die in de schoen werden gedaan voor Amerigo werden altijd duurzaam gerecycled)) en struggles met het (openbaar) vervoer. Voor dit trieste probleem dat de klimaatverandering heeft veroorzaakt hebben wij mensen echter wel een oplossing. Tegenwoordig kunnen we aan televisieprogramma’s merken welke maand van het jaar het is.

Nu ‘Wie is de Mol?’ en ‘Boer zoekt vrouw’ begonnen zijn, weet ik: het nieuwe jaar is begonnen, het is Januari. Voor mij een maand waarin ik een van mijn hobby’s mag uitoefenen: het zijn van ‘molloot’. Molloten zijn mensen die Wie is de Mol van achter naar voren kijken bij hun zoektocht naar de mol. De meeste molloten hebben slapeloze nachten over mogelijke geheime hints. Vroeger had ik dat ook wel, want toen waren de aanwijzingen makkelijk, duidelijk en ondubbelzinnig. Maar naarmate de jaren vorderden hebben de makers van het program de aanwijzingen kleiner gemaakt en moeilijker om te vinden. Ik lig er nu niet meer wakker van. Of Martine dit jaar drie keer aan haar zonnebril zit terwijl zij 'mol' met een viltstift op haar voorhoofd zet, of dat als je een 3D-bril opzet Margriet plotseling heel erg op een Talpa Europaea, of dat Victor in morsecode seint dat hij graag patat lust en dat een hint blijkt te zijn naar fritessaus, wat jou automatisch weer leid naar het geheime derdegraadsanagram* van fritessaus, namelijk ‘Hoi ik ben Victor Brand en ik ben de mol’, het maakt me niet meer uit. Alles kan tegenwoordig een aanwijzing zijn.

Waar het echt om gaat bij Wie is de mol? is het geld. De allerbeste strategie die je kan hebben bij het zoeken naar de mol is follow the money. Als je zelf in een lijstje bijhoud wie wat verdient bij welke aflevering weet je binnen twee afleveringen wie de mol is en is er geen gesmoltensneeuwpopplasje meer aan. Maar een tip van mij: vertel de strategie niet door aan anderen. Ga veel weddenschappen aan als je d.m.v. follow the money weet wie het is en laat die anderen maar lekker vertrouwen op hun tunnelvisie, vage vermoedens en visioenen die ze teruggemetafoord krijgen door hun dromenvanger. Als je dit lijstje maakt kan je straks een tipi bouwen van al je gewonnen bakjes Ben&Jerry’s, pakken soyamelk, sinaasappelkistjes of kratten bier.

Voor mij wordt Januari niet alleen de maand waarin ik Wie is de Mol? kijk en in een tipi slaap, maar ook de maand van heel hard leren voor de aankomende tentamens. In de week van 5 Januari heb ik de laatste collegeweek met nog wat hoorcolleges (HC’s) en werkgroepen(WG’s) en die week erna heb ik twee tentamens.  Algemene Rechtswetenschappen 2 en Staatsrecht. Op de universiteit moet je in het eerste jaar je bsa halen, wil je doorgaan naar het tweede jaar. Je bsa haal je als je de 45 puntengrens haalt/overschrijd. Bij mij (bij Rechtsgeleerdheid aan de RUG)  heb je twee soorten vakken: tienpuntsvakken en vijfpuntsvakken. Van beide soorten zijn er 4 tentamens en in totaal zijn er dus 60 punten te verdienen. Als je alle 60 punten haalt krijg je je propedeuse. Stel dat je je bsa wel haalt en je p niet, dan moet je in het tweede jaar de overige 15 (of minder punten) nog halen. Haal je die niet, dan is het game over. Wat dat betreft is de puntentelling van de universiteit voor mij meer een spelletje geworden dan dat Wie is de mol? dat nog is.

* Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in Januari plotseling op Wikipedia…

Wie de mol is? Follow the money.