Hoezo rechten?

Hoezo rechten?

05 januari 2015 door Dagmar
Deel deze pagina

Speciaal voor de studiekiezers onder ons bespreek ik hieronder enkele vooroordelen over de opleiding rechtsgeleerdheid. Zo schijn je veel uit je hoofd te moeten leren, later rechter, officier van justitie of advocaat te moeten worden en schijnt het zo te zijn dat je rechten kiest als je niet weet wat je wil...

> Rechten is saai

Dit eerste puntje geldt alleen voor de mensen die niet geïnteresseerd zijn in het recht. Net zoals dat films over mini-haarborstels of boeken over pleisters niet interessant zijn voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in mini-haarborstels of pleisters. Maar oké, ik moet wel iets bekennen. De meeste stof in het eerste jaar is wel ‘taai’. Voor de tentamens die je krijgt moet je feitjes leren die je wel móét weten voor het vervolg van je rechtenopleiding. Zeer nuttig, maar soms best saai om te leren.

> Als je rechten studeert moet je hele wettensets uit je hoofd leren

Wettensets moet ik niet uit mijn hoofd leren. Natuurlijk weet ik dat 6:162 BW de onrechtmatige daad is en dat artikel 7 GW en 10 EVRM allebei de vrijheid van meningsuiting inhouden, maar dat is puur en alleen zo omdat ik die getallen in combinatie met die letters vaak ben tegengekomen. Op een gegeven moment hoef je niet meer te zoeken naar je shampoo met Marokkaanse Orgaanquinoaplatypusterrier-olie, omdat je weet dat hij naast je tandpasta staat. Als je iets vaak tegenkomt onthoud je het. Bij rechten hoef je artikelen niet uit je hoofd te kennen. Je moet het recht kunnen vinden. Die wettenbundels lezen we dus niet van a-z, we lezen hooguit f, g en k eens grondig door op zoek naar antwoorden op juridische vragen zodat we een casus op kunnen lossen.

> Rechten studeer je als je niet weet wat je wil worden

Nee. Rechten studeer je als je discipline hebt, zelfstandig bent en de studie leuk vindt. Even over het ‘discipline hebt’ stukje in het bovenstaande: als rechtenstudent moet je discipline hebben. Dat geldt weliswaar voor veel studies, maar zeker voor rechten. Er zijn namelijk erg veel mensen/dingen die je van je werk af kunnen houden: huisgenoten, de vereniging, vrienden van je studie, uitgaan enz. enz. enz.. Daarom heb je discipline nodig. Als rechtenstudent spendeer ik 8 uur per week in de collegezaal. Als je dat vergelijkt met de uren die je op de middelbare school maakt is dat zeer weinig. Van 32 uur in de week ben ik naar 14 uren gegaan. Dat is een hele stap en natuurlijk even wennen. Ik heb mijn weekrooster van dit blok voor jullie uitgetekend in een zeer ingenieus paint schema dat hieronder te vinden is. De eerste drie dagen heb ik hoorcolleges, de laatste twee heb ik werkgroepen. Maandag is rood, dinsdag oranje, woensdag geel, donderdag groen en vrijdag blauw. De uren staan op de horizontale 'as', voor zover je het een as kan noemen.

> Als afgestudeerd meester in de rechten kan je alleen togaberoepen (rechter, advocaat, officier van justitie) uitoefenen

Nee. Als je rechtsgeleerdheid hebt gestudeerd kan je naast deze genoemde beroepen ook RTL-Latenight presentator, wereldberoemde discjockey, GTST-actrice of beroepsmatig kakker worden. Check deze website maar: http://www.wetrecht.nl/11-bners-die-meester-in-de-rechten-zijn-waarvan-je-het-niet-wist/. Maar even serieus: als afgestudeerd 'meester' kan je nog alle kanten op. Het overgrote deel van de afgestudeerde meesters oefent geen togaberoep uit.