Iala acta est

Iala acta est

12 mei 2015 door Dagmar
Deel deze pagina

Iala acta est

Het pakketje spullen dat je altijd in je tas moet hebben zitten als student? Nee niet je stick labello, je doosje pleisters, je haarborstel, je RUG-pas en je geïmpregneerde houten doosje voor je stoofpeertjes. Maar wat dan wel? Wel jongelui, mijn pragmatische tip zal ik in een conglomeraat van zinnen schielijk aan jullie vertellen.

Een pakje kaarten en twee dobbelstenen op zak hebben is erg handig. Studenten houden van spelletjes. ’s Avonds, als je op de ploegavond net wat hebt gegeten en de sfeer langzaamaan, stilletjes wegdwarrelt, exact dan is het tijd om voor te stellen een drankspel te doen.

Waarom ik drankspel zeg? De meeste studenten doen spelletjes met drank, maar onthoud goed: een spel hoef je niet per definitie met drank te doen. Zonder drank kan het prima gezellig zijn. En als de andere spelers het wel met drank willen spelen? Doe dan gewoon mee, maar speel zelf zonder drank. Terwijl jij met je glas Fanta lemon on the side zit, verliezen de andere spelers langzaam hun tactisch inzicht en heb jij een grotere kans om te winnen. Geen hersenschade + een spelletje winnen. Ik zeg: win-win situatie.

Maar wat voor spelletjes kan je doen met je pakje kaarten en je teerlingen? Er zijn legio mogelijkheden. Hieronder wat opties.

Mexxen

Het spel dat elke student wel kent. Je hebt twee dobbelstenen nodig en het doel is om niet het laagste aantal mexxpunten te gooien.

 

Wie is de gekste

Bij wie is de gekste noem je om de beurt een ding dat je gaat doen als je een bepaald getal gooit. Bijvoorbeeld: ‘ik ren heen en terug naar Zernike als ik 3 gooi’. Natuurlijk is dit wat laf, zeker als je naast Zernike woont, maar de regel is: nadat degene voor jou niet zijn/haar getal heeft gegooid, moet jij iets zeggen dat erger is dan dat van hem/haar. Zo stapelen de gekke gebeurtenissen zich op en heb je een fijne avond.  

 

Bussen

Een combinatie van kansberekening, blinde buschauffeurs en keihard lachen of keihard drinken.

 

Kingsen

Heel veel spelletjes door elkaar en de altijd gevreesde koningsadt.

 

Kaartje blazen

Een fles, 56 kaartjes, een paar spelers en hun blaaskunsten. Combineer het en je speelt ‘kaartje blazen’ of een heel ander gek spel. Kijk maar even.

Om het dus maar te houden bij het oude Latijnse citaat van Julius Caesar: ‘De teerling is geworpen en de rest is dronken’.