Lijstjestijd

Lijstjestijd

05 december 2014 door Dagmar
Deel deze pagina

Ik heb een hekel aan late winterse treinreizen. Het is donker en als je naar buiten kijkt zie je alleen maar het licht van lampen en lichtgevende reclame in de ondefinieerbare Grunningse dorpjes waar de trein langs raast. De overige bordjes zijn te zwart om te lezen. Ik ben een naar-buiten-staarder. Als ik in de trein zit kijk ik alleen maar naar de landschappen en die kan simpelweg niet zien als het buiten pikkedonker is. Als het licht is krijg ik vaak plots gekke zinnetjes mijn hoofd in geschoten. Onlangs vloog de zin ‘een schaap zijn, ik zie er wel de financiële voordelen van in’ mijn hoofd in.

Aan alles om me heen merk ik dat er langzaam een einde aan dit mooie jaar komt. De lijstjes van 2014 komen langzamerhand op internet te staan, op 5 december is de eerste oudejaarsconference al op tv (van Martijn Koning) en de kerstverlichting is al in de verkoop. Voor mij is de belangrijkste dag van de maand december de 6e van december. Dan koop ik traditioneel alle mogelijke sinterklaasitems (lees chocoladeletters en pepernoten) omdat die dan veel goedkoper zijn. Super handig om ze dan te kopen. Alle domme mensen die zichzelf begin juli (ja, dan liggen die dingen al in de winkel) hebben zitten ‘volvreten’ met die troep hebben er dan toch geen zin meer in.

Voor mij was 2014 een heel mooi jaar. Ik haalde mijn diploma, begon in de allermooiste studentstad ter wereld met studeren, maakte de beste verenigingskeuze die ik had kunnen maken (G.S.Z. Mayday!) en ging naar allerlei mogelijke festivals. Mijn zomer bestond uit een grote morsecode. Lang-kort-kort-kort-kort-lang-korte broek.

Zoals ik al zei worden aan het eind van het jaar alle mogelijke lijstjes gemaakt. Meestal gaat het over muziek (de top 2000, song van het jaar) of over spraakmakende televisie fragmenten. Nooit worden er leuke, interessante, domme, dubbelzinnige, gekke, dubieuze, krankzinnige of lijstjes met erg veel bijvoeglijke naamwoorden gemaakt. Daarom neem ik die taak maar op me. Natuurlijk moet ik voordat ik een lijstje kan maken wel een aantal dingen nomineren. Die staan hieronder. Je stem kan je indienen door naar dagmarwatleukdatjenieuwelijstjesaanheteindevanhetjaarmaakt@hotmail.live.gmail.com sturen.  

Genomineerd in de categorie ‘vorm van een gebouw met een verhaal dat eigenlijk niemand kent totdat het hem/haar is verteld’ is het KPN gebouw naast het station Groningen. Het heeft de vorm van een telefoonboek, maar dat weet eigenlijk niemand totdat het hem/haar wordt verteld. Het is vrij zeker dat KPN deze prijs in de wacht gaat slepen omdat het de enige is die in de categorie is genomineerd.

Genomineerd in de categorie ‘soorten mensen aan wie ik een hekel heb gehad in 2014’ zijn de volgende drie:

- Mensen die op de roltrap lopen. Je moet van het staan op dat ding genieten. Het enige moment dat je even niet hoeft te lopen en rustig terwijl je vervoerd wordt kan nadenken over de echte vragen in het leven (heeft schaap zijn eigenlijk wel zoveel financiële voordelen?). De enige reden die legitiem genoeg was, vroeger, om op een roltrap te mogen rennen/lopen was als je mee deed aan de roltraprace van Gemma Glitter (je weet wel, die Cora van Mora). Maar dat is niet meer op de buis, pech dus voor alle roltraprenners.

- Stelletjes die hand in hand fietsen. Levensgevaarlijk.

- Alle medewerkers van winkelketens die mij in de maand november hebben gevraagd of ik belang had bij een zakje pepernoten. Nee, natuurlijk heb ik daar geen belang bij. Wanneer heb je belang bij een zakje pepernoten? Alleen als je vergaat van de honger – kon ik zelf zo gauw bedenken. Maar waar zijn die medewerkers dan? Nergens. Inderdaad: hou op, schei uit.