Potpourri van termen

Potpourri van termen

11 april 2015 door Dagmar
Deel deze pagina

N.B.: Deze blog is het vervolg van 'Een heugelijke druilerige donderdag'. Lees die blog hier: http://www.groningenlife.nl/bloggers/dagmar/een-heugelijke-druilerige-donderdag

Een ploma is een ploegmaaltijd. Voordat het echte feest op Gyas losbarst eet je samen met je ploegje. Je kookt, eet en wast gezamenlijk af. Tussendoor wordt er hier en daar wat gepraat, gemexxt en gelachen.

Op de eerste ploma van mijn ploegje (ploegje één, de Afrows (en ja, we gaan de afroei winnen…)) legden onze coaches de site van Gyas uit. We kregen te zien waar je foto’s kan vinden, hoe je jezelf aan en af kan melden voor de evenementen van onder andere de LIK en hoe je jouw beschikbaarheid kan opgeven voor de outingen. Een outing is een roeitraining op het water. Mijn eerste outing vond plaats op 8 april 2015 om 15:30 (voor de mensen die hechten aan precisie). Tijd voor een flashback naar afgelopen woensdag.

Mijn tas was bijna leeg. Alleen mijn portemonnee (zodat ik na afloop naar de Aldi die zo’n beetje naast Gyas te vinden is kon gaan) zat erin. Mijn roeioutfit had ik al aan. Ik had een fancy zwarte trainingsbroek, een t-shirt en mijn lichtblauwe sportschoenen aan. Alles om zo min mogelijk op te vallen tussen de professionele ‘ik-roei-al-dertigmiljoen-jaar-roeiers’.

Het aller, aller, aller, allereerste dat je moet weten over roeien voordat je de roeiboot instapt is dat het geen peddel, roeiriem of roeispaan is maar een paal. Wanneer je een van de hiervoor genoemde termen gebruikt, in plaats van de term paal, lig je binnen de kortste keren in het water. Opzienbarend is het feit dat vooral jongens een soort obscene voorliefde hebben voor het maken van grappen over de paal. ‘Hou je paal goed vast, want als je dat niet doet wordt hij nat’ is een voorbeeld van de vele zinnen die ik voorbij heb horen komen. Het is heel grappig om te zien hoeveel varianten men hierop al heeft bedacht.

Alle andere belangrijke termen kwamen in de boot voorbij. Die woensdag trainden we in een een C4: een roeiboot waar vier roeiers en een stuur in kunnen plaatsnemen. De meeste trainingen als beginnende roeier bij Gyas zijn in een C4. Bij een outing stuurt de stuur de boot en geeft hij of zij aanwijzingen. Verder fietst er nog minimaal een coach mee tijdens een outing. Als alle bladen plat op het water liggen geven zij tips. Deze tips gaan bijvoorbeeld over je houding, de intik of over de uittik. Als je echt heel erg benieuwd bent naar wat onder andere deze termen betekenen of je gewoon zin hebt om je aan te sluiten bij een leuke (roei)vereniging kan je het beste gewoon een keer langskomen bij Gyas.