10 struggles die elke student kent

10 struggles die elke student kent

12 september 2019 door Deborah
Deel deze pagina

Het leven van de student is helemaal niet zo leuk als de mensen denken. Het is eigenlijk een godswonder dat zij die het hebben doorstaan achteraf zo liefdevol terugkijken op hun studententijd. Het studentleven is één grote struggle. Ik heb een aantal van deze al te herkenbare struggles voor je op een rijtje gezet.
 

1. Pulling an allnighter

Oké, een student weet heel goed wat het is om een nachtje door te halen. Maar een nacht doorhalen zonder drank!? Pulling an allnighter, de hele nacht doorhalen en studeren in je studentenkamertje. En ondertussen dat knagende zelfverwijt: waarom heb ik weken zitten niksen en netflixen?

2. Peperdure boeken

Alsof de studie al niet genoeg kost, moet het student regelmatig boeken aanschaffen. Dat betekent uren scharrelen op facebook, marktplaats en andere obscure sites die tweedehands boeken aanbieden.

3. Koffie is leven

Altijd moe, brak of allebei, koffie houdt ons op de been (of in ieder geval: wakker). Een onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat koffie je lever reinigt na een avondje drinken. Je vraagt je af welke alcoholische medicijnenstudent op het bezopen idee kwam om dit te onderzoeken, maar het klopt. Zonder koffie redden we het niet.

4. Binge watching

Netflix is natuurlijk veel leuker dan studeren en de verleiding is dan ook groot om je laptop te pakken in plaats van je lesboeken. Helemaal killing leuk is wanneer je verslaafd raakt aan een nieuwe serie vlak voor een tentamenweek. Je neemt je voor om maar één aflevering te kijken. Een dag later heb je vierkante ogen en het hele seizoen achter de kiezen.

5. Motivatie is ver te zoeken

De motivatie die het begin van het studiejaar zo optimistisch roze kleurt, raakt onderweg altijd zoek, meestal al ergens in de herfst. We weten dondersgoed wat we moeten, maar toch doen we veel liever andere, en leukere, dingen. Het wonderlijke is dat we de motivatie vaak terugvinden tijdens een vakantie, bij uitstek een periode waarin je leuke andere dingen moet en wil doen.

6. Uitstellen

Van uitstel komt afstel. Daar moet ik nodig eens iets op verzinnen. Sterker nog, vorige week hadden m’n studievriendinnen en ik een vergadering belegd waarin we onze tips zouden uitwisselen. Maar helaas ging die vergadering niet door omdat niemand zich had voorbereid. En de Pintelier is géén geschikte vergaderplaats.

7. No money

Waarom is het leven zo duur? Het geld vliegt je portemonnee uit en van die studentenbaan word je ook niet echt rijk. Toch hebben we heel veel geld nodig om leuke dingen te doen. Uit pure ellende moeten we dan dagenlang op een houtje bijten. Dit wil vooral na de twintigste van de maand de pret weleens drukken.

8. Uitwonende studenten

Uitwonende studenten moeten met de trein of de bus. Het openbaar vervoer is natuurlijk een uitkomst, maar aankomsttijden sluiten nooit aan op onderwijsroosters. Raar, want er zijn tig bussen die alleen studenten vervoeren. Kortom, je bent altijd veel te vroeg als je niet veel te laat bent. Voordeel is dat je ervaart hoeveel iets dat altijd gelijk is (de tijd) zo verschillend kan aanvoelen: van schreeuwend gebrek tot zeeën van.

9. Groepsprojecten

Groepsprojecten kunnen heel leuk zijn, maar als je een groepslid hebt die je niet zo bevalt dan is het de hel. En, no offense, niet iedereen beschikt ’s ochtends over adem die riekt naar een kruidige alpenweide of de wilde frisheid van limoenen. Groepswerk, leuk bedacht allemaal, maar alleen als we zelf onze groepsgenoten mogen kiezen.

10. Uitgaan

Constant dilemma’s. Je hebt een volle agenda én morgenvroeg les, maar al je vrienden gaan uit. Ga je mee of blijf je thuis? Ach, die eerste les is toch niet verplicht. Je besluit om met ze mee te gaan en komt vervolgens de hele dag niet op school. Wat kun je anders dan het je vrienden betaald zetten op een avond dat zij vroeg hun mandje uit moeten?  

meer blogs van "Deborah"