Soggen

Soggen

13 december 2019 door Deborah
Deel deze pagina

Het woord ‘’soggen” is een veel gebruikt woord onder studenten. En dat is niets voor niets. Het merendeel van de studenten is hier namelijk heel erg goed in en vertoond verschijnselen van studieontwijkend gedrag.

Je neemt jezelf voor om vandaag keihard te gaan studeren voor dat ene tentamen van volgende week maar uiteindelijk doe je vrij weinig of zelfs helemaal niks. De afleiding ligt op de loer, alles om het studeren maar uit te kunnen stellen. Zelf als er helemaal geen afleiding is, verzin je wel iets.

Elke tentamenperiode probeer ik dit te vermijden maar toch gebeurt het iedere keer weer. Het ligt niet aan m’n motivatie, want ik wil wel alles halen en goede cijfers, maar het is meer dat alles op dat moment gewoon veel leuker en interessanter lijkt dan studeren. Zelfs de mindere leuke dingen zoals je kamer opruimen doe je op zo’n moment nog liever dan dat je de boeken induikt. Ook probeer ik dit soort dingen altijd goed te praten voor mezelf. Want tja, ik kan me echt niet goed concentreren als m’n kamer een puinhoop is…

Helemaal ideaal is wanneer je rond de tentamenperiode verstrikt raakt aan een nieuwe Netflix serie. ‘’Nog even 1 afleverinkje van Stranger Things kijken en dan ga ik echt beginnen met studeren.’’ Vervolgens ben je 8 afleveringen verder en is de dag alweer half voorbij. Daar gaan je goede voornemens. Dit overkomt mij regelmatig. Ik denk dan ‘’ach, ik heb nog 5 dagen om te studeren, het komt wel goed’’ maar de volgende dag vind ik wel weer iets anders dat me van het studeren af houdt. Pas 2 dagen voor het tentamen begin ik stress te krijgen en realiseer ik me dat ik al die tijd goed verprutst hebt en veel beter had kunnen gebruiken.

Als ik dan uiteindelijk begin met studeren vraag ik mezelf altijd af waarom ik niet eerder begonnen ben. Ik ben me zeker bewust van het feit dat dit m’n eigen stomme schuld is met m’n studieontwijkend gedrag, en toch is het elke keer weer hetzelfde liedje. Ik neem dan maar genoegen met een mager zesje want tja, een 5,5  is gewoon een studenten 10, maar ik weet zeker dat als ik niet elke keer zoveel studieontwijkend gedrag vertoon, ik veel betere cijfers zou kunnen halen.

Inmiddels zit ik in het 4e jaar van mijn studie en ben ik het soggen nog steeds niet verleerd. Toch is het mij die 4 jaar studeren nog best goed afgegaan, ongeacht het soggen. En het is natuurlijk fijn om te weten dat ik niet de enige ben die hier last van heeft, want ik hoor niets anders dan studenten die het studeren ontwijken wanneer het juist zo hard nodig is.