Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

15 oktober 2019 door Deborah
Deel deze pagina

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig ‘’abroad’’ gaat voor zijn of haar studie. Mijzelf inbegrepen. Ik vertrok vorige zomer voor een half jaar naar Madrid om daar een minor te volgen.

Voor mijn opleiding is een semester abroad een verplicht nummer dus wist ik al ver van tevoren wat mij te wachten stond in het derde jaar van mijn studie. Het leek altijd zo ver weg maar ineens was het zover. Na bergen papierwerk en een hoop geregel stapte ik eind augustus met een veel te veel bagage het vliegtuig in. Ik had al eerder voor langere tijd in het buitenland gewoond, maar dit was de eerste keer dat ik er helemaal alleen voor stond. Best spannend.

Eenmaal aangekomen op het vliegveld in Madrid hield ik met m’n gebrekkige Spaans een taxi aan aangezien het me geen sterk plan leek om met 3 koffers de nog onbekende metro te trotseren. De rit naar m’n appartement was een soort van magisch. Ik werd meteen verliefd op de stad en kon niet wachten om hier de komende maanden te gaan wonen.

Ik kwam samen te wonen met 7 andere studenten met allemaal een andere nationaliteit. Naast m’n huisgenoten werd ik ook bevriend met een grote groep Nederlanders (hoe kan het ook anders) en gingen dan ook geregeld op stap met z’n allen. En als ik op stap zeg dan bedoel ik ook echt op stap. Elke maandag was het weer raak. Een van de grootste feesten voor studenten vond elke maandag plaats en wij waren bijna elke week wel van de partij. Flessen champagne met vuurwerk inbegrepen. Fantastische avonden waren dat.

Naast de geweldige feesten heb ik ook nog aardig wat van de stad en het land kunnen zien. Ik heb veel uitstapjes kunnen maken met als kers op de taart Ibiza! Dit stond al een tijdje op m’n bucketlist en nu kon ik het eindelijk doorstrepen. Mijn tip: ga alleen naar Ibiza als je de loterij hebt gewonnen of met een rijke stinkerd bent getrouwd. Het is allemaal best prijzig daar.

En hoe zit het dan met studeren? Nou, dat heb ik dus vrij weinig gedaan. De meeste leraren spraken net zo goed Engels als ik Spaans (niet zo geweldig dus) en m’n lessen waren ook op onmogelijke uren. Want tja, als je elke maandag tot 5 uur in de club staat kun je natuurlijk niet de volgende ochtend om 8 uur in de les zitten. En laten we eerlijk zijn, voor de meeste mensen is in het buitenland studeren gewoon één grote vakantie en is het studeren maar gewoon een iets wat vervelende bijzaak.

Toch heb ik ontzettend veel geleerd tijdens m’n study abroad. Het gaat niet perse om wat je leert tijdens je minor, maar meer om wat je leert van de ervaring. Je leert zelfstandig zijn, je aan te passen, omgaan met andere culturen en zo veel meer. Dit klinkt natuurlijk super afgezaagd en je hebt dit vast al eens eerder gehoord, maar toch is het zo.

Dus: ook al klinkt studeren in het buitenland tegenwoordig als iets wat iedereen ineens doet en misschien zelfs al een beetje afgezaagd, ik zou het iedereen aanraden. Als je de kans krijgt, pak hem dan met beiden handen aan. Ik spreek natuurlijk vanuit mijn eigen ervaring, maar dit is echt iets wat je niet wilt missen.