Een studie kies je niet 1,2,3

Een studie kies je niet 1,2,3

06 december 2017 door Esther
Deel deze pagina

Je kent het vast wel: je zit op de middelbare school en tijdens voorlichtingen van studenten en mentoren wordt je verteld dat je bijna een studie moet gaan kiezen. Het blijft lastig, want je bent nog jong en je moet een keuze maken voor (misschien wel) de rest van je leven. Maar wat nou als je het nog niet weet?

Feit: veertig procent van de studenten stopt in hun eerste studiejaar. Om zelf niet bij die veertig procent te horen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt. Daar moet je op tijd mee beginnen, want voor sommige studies zijn de deadlines voor inschrijving al in januari. Oeps, dan al?

Wat mij erg heeft geholpen, is goed op papier zetten waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Dan kunnen zomaar woorden of activiteiten zijn, maar ook vakken op school. Als je al die begrippen eens gaat verdelen in ‘gebieden’, zoals economie of techniek, ben je al weer een heel stuk verder. Op die manier kader je je eigen interesses af.

Daarna kun je in de studieboekjes gaan duiken. Meestal staat er wat algemene informatie, maar bij de school zelf kun je vaak specifiekere brochures aanvragen, waar meer informatie staat over bijvoorbeeld de vakken die krijgt. Mijn tip is om dit te doen bij alle studies die je interessant lijkt, zodat je daarna kunt gaan vergelijken.

Uiteindelijk zal je een aantal studies in je hoofd hebben waarvan je nog niet zo’n goed beeld hebt. Gelukkig bieden alle scholen wel meeloopdagen aan, waarbij je een dagje goed de studie kunt uitproberen. Wat je natuurlijk ook kan doen, is op open dagen praten met huidige studenten van de studie waarover je twijfelt. Dat heeft mij in ieder geval wel geholpen.

En mocht je er dan uiteindelijk toch niet uitkomen, loop dan even langs je mentor of maak een afspraak met een studieadviseur, die staan altijd voor je klaar!

Esther Kroon

meer blogs van "Esther"