Burgerplicht

Burgerplicht

18 april 2015 door Lucia
Deel deze pagina

Ruim een jaar geleden joeg er een zware storm over Groningen. Mijn straat, de Kraneweg, kreeg het hierbij zwaar te verduren. Verschillende bomen werden ontworteld waardoor de volledige stoep naar de gedver was. Gelukkig waren er geen doden, afgezien van een slaperige ekster en een kat die vergat omhoog te kijken. De gemeente Groningen liet ons niet in de steek en kwam met een reddingsactie om de Kraneweg weer nieuw leven in te blazen. Deze actie kwam weliswaar pas na twee jaar, maar de liefde spatte ervan af.

Elk huis kreeg een brief in de bus met een ‘stembiljet’. (Zie de afbeelding onderaan.) De gemeente wilde graag nieuwe bomen planten, maar wilde eerst van de Kraneweg-bewoners horen hoeveel bomen dit dan moesten zijn in verhouding tot het aantal parkeerplaatsen en welke soort boom wij wensten, namelijk de linde of de iep of een mix daarvan. Bovenaan het stembiljet stond de fantastische uitleg: Gelieve het vakje met uw voorkeur aan te kruisen. Per onderwerp één vakje, dus in totaal twee vakjes aankruisen ! Let vooral even op de spatie met het uitroepteken. Als je deze combi tegenkomt, weet je dat het serieus is. Dit was een serieus stembiljet waar wij serieus op gingen reageren. Onze burgerplicht riep. Alhoewel ik door deze zin wel heel erg de aandrang kreeg om gewoon elk vakje in te kleuren. Of één. Of één en twee halve hihi..

Er was ook een ambtenaar geweest die had bedacht dat de opties met het aantal bomen en de soort bomen nog overzichtelijker moest door ze een aparte naam te geven, namelijk variant A / B / 1 / 2 / 3. Waarom dit, lieve meneer de ambtenaar? Heel verwarrend is de optie ‘twee soorten linden’. Een linde is toch al een soort? En een iep ook? Ben ik nou zo dom? En wat is precies de mix? Krijgen we dan 44 iepen en één linde? En ik zou wel graag willen weten bij welke boom we de minste kans hebben op neerstorting bij de eerstvolgende storm. Een folder over iepen en linden was handig geweest. Of een overzichtelijke tabel met alle voor en nadelen per boomsoort gerangschikt.

Na een heftige discussie, waren we eruit: we gingen voor veel bomen en de mix. Vervolgens gingen we ‘stemmen’ door het biljet in te leveren in de ‘stembus’ bij de bakker. Deze stembus was, jawel, een kartonnen doos tussen de krentenbollen met daarop in viltstiftletters ‘stembus Kraneweg’. Toen moest ik toch wel een traantje wegpinken van ontroering. Het was gewoon te aandoenlijk. De bakkersvrouw wist ook niet wat haar overkwam. Ze woonde zelf niet in de Kraneweg, en had dus geen idee van het complexe vraagstuk. ‘Nee geen idee waar die doos voor is, maar ik heb meer klanten dan ooit, dus laat ‘m nog maar even staan.’

Ik hoop echt dat deze manier van beleid voeren vaker wordt gebruikt. Het lijkt me heerlijk om elke week weer naar de bakker te gaan met stembiljetten over het kapsel van de burgemeester, het aantal blauwe voordeuren in de straat of de openingstijden van de het postkantoor. Mijn sterke gevoel voor burgerplicht zal ervoor zorgen dat ik elk stembiljet uiterst serieus neem en dat ik nooit meer wegga uit deze ongelofelijk schattige straat.