de ZIG'ers

11 september 2014 door Lucia
Deel deze pagina

‘Lucia!’ Mijn vriendinnetje, Eva, kwam naar me toe gerend. Ze had blozende wangetjes van het rennen en haar gezicht stond op standje dolenthousiast. ‘Vandaag is het tweede studiejaar van geneeskunde begonnen. Weet je wat dat betekent?’ Ik keek haar vragend aan. ‘De ZIG’ers zijn onder ons!!’

ZIG staat voor zij-instroom Geneeskunde. De RUG maakt het mogelijk om na je bachelor over te stappen naar geneeskunde. De ZIG’ers doen jaar 2 en 3 in een. Zo wordt de zaal ineens aangevuld met biologen, psychologen en iemand van de filmacademie.

Het werd al aangekondigd op het rooster. In de kolom ‘groep’ stond nu niet GNK2 (geneeskunde jaar 2), maar GNK2 & ZIG. Dit had van tevoren al voor de nodige opschudding gezorgd. ZIG? De woordenboeken werden open geslagen. Zeer intelligente Groningers? Zonder inenting genezen? Zwempak inclusief gaten? Zeven indianen met geweren? Zwangere individuen zonder geslachtsorgaan? Zwemmen in grapefruits? Het leek toch vrij onwaarschijnlijk allemaal.

Toen Eva me eindelijk had uitgelegd waar ZIG voor stond, kwam de Sherlock Holmes in mij naar boven. Hoe herken je deze interessante ZIG’ers in een zaal met ruim 300 studenten? Eva had daar wel een theorie bij. Allereerst zijn het mannen (en geloof me, die vallen op in een zaal met ruim 80% vrouwen), omdat mannen altijd net iets later dan vrouwen inzien hoe leuk geneeskunde is. Daarnaast zijn ze wat groter dan gemiddeld, aangezien ze er al een hele bachelor op hebben zitten. Ze kennen de regels vaak nog niet. Dus de leervragen, die je altijd aan het eind van de week gemaakt moet hebben, hebben zij al van tevoren gemaakt en ze kijken stomverbaasd om zich heen als iedereen begint te klappen na een college. (Dit schijnt alleen geneeskunde te doen). Ten slotte zijn ZIG’ers wat knapper dan gemiddeld omdat biologen nou eenmaal ontzettend knap zijn. (Eva, 2014)

Eva en ik zijn dus sinds dit jaar ontzettend gemotiveerd om naar college te gaan. We hebben al iemand betrapt op het voortijdig maken van leervragen en er zijn zeker een stuk meer knappe mannen dan vorig jaar. De ZIG’ers hebben dus duidelijk hun intrede gedaan in GNK2. Waarvoor hulde.