Hessel

Hessel

19 augustus 2015 door Lucia
Deel deze pagina

Groningers houden van de Wadden. Ze gaan erheen op intro-kamp, voor dagjes uit en ze werken er in de zomer. Zo zat ook ik deze zomer bij Café Hessel in het Terschellingse dorpje Hoorn. Bij de deur stond een bord waarop stond dat Hessel himself zou optreden om 22.30 uur. Ik wees ernaar en vroeg aan een vriendinnetje of dat wat was. ‘Hessel? Ja die moet je wel even gezien hebben.’

En zo stapten we die avond het café weer binnen. Bij de garderobe stond al een mevrouw ons op te wachten met een ‘Hessel’ T-shirt aan. Aan promotie duidelijk geen gebrek. We kochten een biertje (Hertog-Jan van de tap, waarvoor hulde) en gingen aan een van de weinige vrije tafeltjes zitten. Overal om ons heen zaten mensen van verschillende leeftijden aandachtig te luisteren naar de man van de avond. Hessel had het podium voor hem alleen en begeleidde zichzelf met gitaar en wat hulp van een cd en een galmpje. Hij droeg een simpel zwart shirt en een glimlach zo breed als het podium.

Hessel’s repertoire varieerde van Top-40 nummers tot eigen werk en natuurlijk mocht het prachtige ‘terug naar Terschelling’ niet ontbreken. Maar daar bleef het niet bij. Er kwamen ook hele gedichten voorbij (in zwaar Terschellings accent, aan te raden om daar even op te studeren van tevoren) en hij eindigde met de mooie zin: ‘Ik wens jullie morgen veel droge periodes en een goede huurfiets.’

Hessel heeft echt mijn weekendje Terschelling gemaakt. Deze man staat de hele zomer elke avond een soloconcert te geven van ruim twee uur. Hij weet al deze Terschellingse avonden hetzelfde repertoire met evenveel spontaniteit en lol over te brengen en de grapjes blijven hi-la-risch. Er komen toch elke avonden nieuwe toeristen zoals ik en de Terschellingers hebben blijkbaar niet zo’n behoefte aan variatie. In 2017 staat Hessel zelfs in de Ziggo Dome en verplaatst heel Terschelling zich waarschijnlijk naar Amsterdam. Geen grap.

De volgende dag fietste ik lichtelijk brak langs Café Hessel om m’n huurfiets weg te brengen in een helaas niet zo zonnige periode. Ik keek nog even naar binnen, maar zag de superster niet staan. Ik ben zeker van plan om in 2017 een bezoekje te brengen aan de Ziggo Dome, maar wel nadat ik ‘Terug naar Terschelling’ uit m’n hoofd heb geleerd en zo’n fantastisch ‘Hessel’ T-shirt aangeschaft heb.