Het hipster-toilet

21 juli 2015 door Lucia
Deel deze pagina

De locatie van het afgelopen Gyas feest was EMG Faktors. Deze feestlocatie ligt een stukje fietsen van het centrum en is dé hipster-locatie van Groningen. Er zijn bioscoopstoelen en chesterfieldbanken, de muziek komt uit een oud busje en buiten zit je op stukken pallet tussen de plantjes. De meeste Gyanen vonden het allemaal prachtig, maar ze moesten nog wel een beetje wennen aan het hipster-toilet. Deze was namelijk gemengd.

Links stonden de pisbakken en rechts de wc-hokjes, met daartussen een slierten-gordijn, dat niet echt verhullend werkte. De wanden waren bedekt met oude platen en posters en in de hoek stond een grote spiegel. Opvallend was dat er slechts één wasbak was met één kraantje. Toch gek op een locatie voor 300 man.

Je zou zeggen dat op een mega-locatie als EMG Faktors plek zat is voor gescheiden toiletten en meerdere wasbakken, maar toch was er gekozen voor een unisex variant met slechts één kraantje. Hier moet dus een reden achter zitten. Is dit een idee van de mannelijke teamleider zodat hij en z’n medemannen de roddels van vrouwen af kunnen luisteren? Of juist van een vrouw zodat ze kan controleren of het mannelijke geslacht wel de handen wast na een bezoekje? Misschien is het wel een manier om het probleem op te lossen van de telefoon-toiletteerders. Dat zijn die meisjes die lang in de rij hebben moeten staan en daarom het idee hebben dat zij het recht hebben om het toilet minstens een kwartier te boycotten door uitgebreid te gaan candy-crushen en wc-snaps maken. Vrouwen zijn te beleefd om hier iets van te zeggen, maar de man die moet zal hier absoluut geen problemen mee hebben.

En dan die wasbak. Is het in hipster-land niet cool om je handen te wassen? Nee, ik denk het antwoord te weten. EMG Faktors wil graag het aantal hipster-koppeltjes vergroten (want die krijgen hipster-baby’s, die later ook weer naar EMG gaan. Marketing alles). Door het tekort aan kraantjes ontstaat er een rij met de twee geslachten die aan de praat raken. Dit zijn compleet andere gesprekken dan normaal, aangezien je nooit iemand van het andere geslacht tegenkomt op het toilet. ‘Fijn wc-papier he? Doe jij altijd eerst zeep en dan water, of andersom? Ben jij een propper of een vouwer?’ Allerlei nieuwe (nuttige!) informatie komt boven in de EMG toiletten.

Applausje dus voor EMG Faktors. Door bezuiniging op een tweede toilet zijn er vele conversaties ontstaan over kleuren van wc-brillen en het perfecte aantal velletjes in wc-papier. Bovendien denk ik dat het aantal Gyas-koppeltjes is gestegen dankzij de rij voor de wasbak.