Idiopathisch

Idiopathisch

03 februari 2015 door Lucia
Deel deze pagina

Bij de studie geneeskunde leer je veel moeilijke woorden. Corticostriatothalamocorticaal bijvoorbeeld, of cheilognatopalatoschisis. Ineens neem je geen neusdruppels meer, maar anti-histaminica en als je gaat slapen zeg je niet meer ‘ik ga tukken’, maar ‘ik laat m’n nervi oculomotorius even mijn palpebrae naar beneden doen.’ Vele van deze woorden hebben een functie. Ze zijn namelijk over de hele wereld hetzelfde, zodat je ook moeilijke gesprekken kunt voeren met iemand uit Burkina Faso. Er is alleen één woord wat gewoon nergens op slaat: idiopathisch.

Vaak krijgen we bij een college het volgende te horen: ‘De oorzaak van deze ziekte is idiopathisch.’ De eerste keer zag ik al mijn medestudenten instemmend en vol begrip knikken. Idiowatte? Kan je dat eten? Ik ging het opzoeken en kwam tot de conclusie dat idiopathisch zoiets betekent als ‘ja sorry lieve studenten, wij hebben echt heel veel onderzoek gedaan, maar wij, slimme wetenschappers snappen er gewoon geen kont van.’ Aha! Zeg dat dan gewoon.

Het lijkt wel alsof de wetenschappers zich schamen dat ze het antwoord niet weten. Zouden ze daarom zo’n moeilijk woord hebben bedacht? Ik vind het juist wel fijn om te weten dat er nog iets te onderzoeken valt als ik na 100000 jaar klaar ben met m’n studie. Waarom gebruiken ze niet gewoon bestaande woorden zoals ‘ingewikkeld’, ‘te moeilijk’, ‘mochten we alleen maar op fruitvliegjes testen dus daar had niemand zin in’ of ‘we gingen liever ebola onderzoeken dan de veroorzaker van haargroei op de tong, gek he?’ . Dan weten we ook meteen waarom er nog geen antwoord is op deze vraag.

Zou toch heerlijk zijn? Staat er een bebaarde (dus intelligente) professor college te geven voor 300 man met de woorden: ‘De oorzaak van deze pulserende pukkels rond de okselstreek is nog niet onderzocht. Ze hadden mij wel gevraagd, maar ik ging dat dus mooi niet doen want dan zou ik de komende twee jaar bezig zijn met het bekijken van oksels van mensen rond de 70. Vaak krijg je voor dergelijke onderzoeken geen Nobelprijs, wetenschappelijke tijdschriften publiceren liever artikelen over minder afstotende onderwerpen en die patiënten gaan er toch niet dood aan. Snappen jullie wel toch?’ Dan kan ik eindelijk meedoen met het instemmend en vol begrip knikken!