Kittige Kapjes

Kittige Kapjes

06 april 2015 door Lucia
Deel deze pagina

Af en toe mogen geneeskunde studenten de wijde wereld (lees: het ziekenhuis) in om praktijkervaring op te doen. Ik was een van de gelukkigen die stage mocht lopen op de afdeling anesthesie. Twee weken lang mocht ik toekijken bij heerlijk bloederige operaties. Maar dat was niet het enige mooie aan deze stage. Ik mocht namelijk ook een operatiekamer-outfit aan: groen pakje, modebewuste crocs en een hoofdkapje.

Toen ik m’n hoofdkapje wilde pakken, bleek dat er een breed assortiment aan keuzes aanwezig was in de kleedkamer: blauwe, paarse, groene, met touwtje, zonder touwtje, boerka-modellen, etc. We vroegen onze begeleider of het uitmaakte welke we pakten. ‘Nee, daar zitten niet echt regels aan vast.’ antwoordde hij. Maar naar mate de twee weken stage vorderden, begonnen wij toch steeds meer ongeschreven hoofdkapjesregels te zien.

Allereerst was daar het paarse kapje (zie de foto hieronder), mijn kapje voor de twee weken. Het was echt het vrouwenkapje, te zien aan de paarse kleur en de extra ruimte rond de nek, waar een bos haar mooi in kon. Mannelijke stagiairs wisten binnen een dag dat een paars kapje voor hen absoluut not done was. Er waren natuurlijk uitzonderingen, maar die hadden over het algemeen zoveel haar dat niet in andere kapjes paste of er werd getwijfeld aan hun geaardheid.

Dan zijn er nog de – zoals ik ze noem – ninja-kapjes. Kong-Fu Panda zou daar nog een puntje aan kunnen zuigen. Ze zijn dan ook bedoeld voor de stoere, single mannen die graag wat extra pronken met hun mannelijkheid. Deze mannen hebben vaak wat minder haar, want er past vrijwel niks in, maar compenseren dit met hun testosteron gehalte. Het zijn de Tarzans van de operatiekamer en doen hun strikje extra goed zodra er een paars kapje langs komt.

Een derde mogelijkheid is het Conchita Wurst kapje, of liever, kap. Deze kap-constructie is bedoeld voor de bebaarde OK-medewerker, aangezien het ook onder de kin doorloopt. Het werkt alleen voor geen meter, aangezien alles rond de mond niet bedekt wordt. Echt steriel is het dus niet, maar stoer is het zeker wel. De hipster-baard doet dan ook steeds meer z’n intrede in de operatiekamer. De man met het Conchita-Wurst kapje paradeert door de gangen, wapperend met z’n niet zo steriele baard, terwijl de paarse kapjes kwijlend omkijken. Over niet al te lang zullen de C-W kapjes waarschijnlijk de ninja-kapjes volledig verdrongen hebben. Natuurlijke selectie kent geen genade.

Op deze stage heb ik van alles geleerd over medicijnen met moeilijke namen, buisjes in kelen duwen, infusen prikken, koffieautomaten, maar bovenal heb ik de ongeschreven hoofdkapjes regels van de operatiekamer mogen ontdekken. Nuttigste stage ooit.