Schommelen naast de Sant'Angelo

Schommelen naast de Sant'Angelo

31 augustus 2015 door Lucia
Deel deze pagina

‘Jongens! Wie heeft er zin om te…’ Ik sprintte al in de richting die haar hand aangaf voordat ze haar zin af kon maken. Schommelen. Natuurlijk had ik daar zin in. En dit was niet zomaar schommelen, nee het was schommelen op een warme zomeravond naast de Engelenburcht in het prachtige Rome. Daar wil ik wel voor sprinten.

Naast je bachelor kun je aan de RUG het Honours College volgen, waarbij je verdiepende en verbredende vakken krijgt. Ook ga je met Honours College op summerschool naar landen als Amerika, Jordanië, Tenerife en natuurlijk het land van de gelateria’s en espresso’s: Italië. Zo bevond ik mij als geneeskunde student ineens in het prachtige Rome, waar ik een vak kunstgeschiedenis volgde. Overdag waren we druk bezig met rondleidingen volgen, ‘veldwerk’ (rondjes lopen om een kunstwerk met een ijsje in je hand) en pizza’s eten met de professoren en ‘s avonds werden we losgelaten in de straten van Rome.

Na een lange dag in de Sint Pieter en het Vaticaans museum, hadden we onze magen gevuld met pasta carbonara, iets te dure wijn en vijgenijs. Onderweg naar huis kwamen we ineens langs een marktje naast de Engelenburcht. Je kon er heerlijk rondstruinen tussen oude platen, kunstzinnige posters en er speelde een jazz-duo op trompet en piano. Tussen de markt en de Engelenburcht lag een grasveldje met daarop een schattige speeltuin.

Al snel had ik de hoogste schommel geclaimd en vloog ik door de Italiaanse lucht. Schommelen is iets als je jongere zusje pesten; je verleert het nooit en het blijft altijd heerlijk. Zeker op dat moment dat je helemaal bovenin bent en de spanning van de ketting verdwijnt zodat je heel eventjes zweeft. Van daaruit kon ik bijna de overkant van de Tiber zien.

Dan kan je nog een ‘Honours-student’ zijn, de hele dag met bebaarde professoren in exclusieve groepjes door Rome paraderen en wijn mogen drinken op kosten van de universiteit, schommelen blijft gewoon fantastisch. Zeker in deze omstandigheden. Dan worden de ‘leaders of the future’ gewoon weer kleine kinderen.