We could be heroes, just for one day

We could be heroes, just for one day

31 december 2015 door Lucia
Deel deze pagina

I, I will be king

And you, you will be queen

Daar lag hij, de Leidse kapper, op de grond in het Groninger Museum. Genietend keek hij naar de ruimte waarin hij lag, waarvan elke vierkante centimeter bedekt was met David Bowie.

Ter gelegenheid van een avond-opening van het Groninger Museum was de kapper in z’n auto gestapt en het verre Groningen gereden. Hij had gezorgd dat hij vooraan in de rij stond. Zodra de deuren open gingen, was hij naar de bovenste en laatste zaal van de David Bowie tentoonstelling gesprint. Hij wist namelijk dat de andere bezoekers de tentoonstelling wel in de juiste volgorde zouden bekijken en hij daarom de zaal voorlopig voor zichzelf zou hebben.

Het licht in deze zaal was gedimd en op elke muur van de zaal was een ander concert van Bowie geprojecteerd. De koptelefoon op zijn hoofd voelde aan waar hij zich bevond in de zaal en paste het geluid daarop aan. Er stonden vele gemaskerde paspoppen met de kostuums die Bowie had gedragen tijdens zijn concerten. Voor het grootste scherm stond een rode bank, maar die had de kapper niet nodig.

Op de grond lag een donker en zacht tapijt. De Leidenaar haalde het elastiekje uit z’n haar en streek neer op de vloer. Liggend had hij het meest indrukwekkende perspectief mogelijk op de vele David Bowies om hem heen. Concert na concert kwam voorbij en hij vergat langzaam waar hij was. Hij sloot z’n ogen en concentreerde zich volledig op het Britse icoon.

Tegen sluitingstijd bevond de Leidse kapper zich nog steeds in de bovenste zaal. Na een half uur waren de eerste andere bezoekers binnen gekomen en had hij besloten toch maar op de bank te gaan zitten. Inmiddels had hij de meeste concerten al meerdere keren gezien, maar verveeld was hij nog lang niet. Bowie keek hem aan en zong voor een laatste keer ‘Heroes’ voor hem, totdat een medewerker van het Groninger Museum de muziek langzaam uitdraaide. De kapper deed het elastiekje weer in z’n haar en stond op.

We could be heroes

Just for one day