Zoete-popcorn-minderheid

Zoete-popcorn-minderheid

07 maart 2015 door Lucia
Deel deze pagina

‘Willen we nog popcorn?’ ‘Jazeker willen wij nog popcorn!’ Ik sta met twee vriendinnen in de kantine / walk-in snoepkast / walhalla van Pathé. We kijken elkaar verwachtingsvol aan. ‘Zoet of zout?’ ‘Ik heb liever zoet.’ Vriendin 1 rolt met haar ogen. ‘Ohnee ik wil graag zout.’ Dilemma. ‘Ik kan het ook wel voor jullie mixen?’ zegt het popcorn-meisje.

Mijn eerste gedachte was ‘ieuw’. Mixen? Dan gaat mijn zoete popcorn alsnog zout smaken. Maar ja, als we het niet doen, vrees ik dat het toch zout gaat worden, aangezien ik tot de zoete-popcorn-minderheid behoor. We besloten dus voor de mix te gaan. ‘Hoe doe je dat dan?’ ‘Nou,’ zei het meisje. ‘Ik zet er een tussenschotje in en dat doe ik aan de ene kant zoet en aan de andere kant zout.’ Dat klonk goed. Alleen toen we de XL bak kregen, was het tussenschotje weg. Popcorn-meisje had het in haar bolle hoofdje gehaald dat dat wel handig was.

In de bioscoop beïnvloedde de bak onze opstelling. Degene die allebei de smaken lustte moest in het midden met de bak. Vervolgens ging persoon zoet links en persoon zout rechts zitten. Hierbij was het van groot belang dat de bak niet gedraaid werd! Een kwartslag naar links en de hele structuur was weg. Helaas was die zonder tussenschotje na drie keer graaien en twee keer scheef houden sowieso ver te zoeken.

Ik moet zeggen dat ik geen groot fan ben geworden van deze mix popcorn. Als ik helemaal opga in m’n film en op de automatische piloot gesuikerde popcorn naar binnen prop, wordt deze concentratie ruw verstoord als er ineens een zoute popcorn tussen zit. De plotselinge klont zout in m’n mond rukt mij weg uit de romantische scène en er moet eerst een flinke slok Cassis in om te herstellen. Maar mijn vriendinnen waren lyrisch. ‘Ik vind het echt lekker! Het is net salted caramel chocola in de vorm van popcorn.’

Het idee is waarschijnlijk dat de smaken elkaar juist versterken. Zout met zoet is als Ying en Yang, Willem-Alexander en Maxima, Boer Geert en het volledige vrouwelijke geslacht boven de 60 jaar, roeiers en magere kwark, studenten en studiefinanciering, de PVV-leider en peroxide en ga zo maar door. Voor mij is het in elk geval de manier om als zoete-popcorn-minderheid alsnog een beetje m’n zin te krijgen.